Meny

Amazon er nå mer verdt enn Google

Pakker sorteres før forsendelse ved et av Amazons lagre, New Jersey, USA. Arkivfoto fra november 2017. Scanpix/Reuters.
Amazon skjøv tirsdag Googles eier Alphabet til side som verdens nest mest verdifulle selskap.
Amazon-reklame utenfor en Whole Foods-forretning i California, 19. mars 2018. Scanpix/Reuters.

iPhone- og Mac-produsent Apple ligger fortsatt på førsteplass.

Amazon-sjef og grunnlegger Jeff Bezos har nå verdier for ca. 130 milliarder dollar (1006 milliarder kroner), og er dermed verdens rikeste person, melder CNN.

Selskapet hans, Amazon, passerte tirsdag for første gang Alphabet (eieren av søkemotoren Google og tilhørende tjenester som YouTube) på børsen, og er nå det nest mest verdifulle selskapet i verden, etter Apple. Google-aksjen falt for tredje dag på rad, mens Amazon fikk et oppsving, skriver CNN. Selskapets markedsverdi klatret til 765 milliarder dollar (5920 kroner), 3 milliarder dollar mer enn Google var verdsatt til denne uken.

Plass-skiftet kom samtidig som det pågikk et skred i verdien av tekno-aksjer på Wall Street-børsen i begynnelsen av uken, skriver Financial Times.

Varsleren Chris Wylie fra Canada sto i helgen frem i New York Times og britiske Observer og fortalte om omfanget av virksomheten til analysebyrået Cambridge Analytica, som skaffet tilgang på opplysninger fra 50 millioner Facebook-kontoer i 2014. Scanpix/AP.

Facebook-aksjen falt 6,8 prosent i kjølvannet av helgens avsløring om at personlige data til omkring 50 millioner Facebook-brukere ble «høstet» for det politiske kommunikasjonsfirmaet Cambridge Analytica i 2014, melder Financial Times.

Les også: – Vi gir Facebook for mye

Verdens største nettbutikk

Amazon er verdens største nettbutikk og verdens største leverandør av infrastruktur til skytjenester (ekstern lagring av data). Ved oppstarten i 1994 var hovedfokus på bøker, men etter hvert selger nettstedet også video via strømmetjenester, musikk, lydbøker, dataprogrammer, forbrukerelektronikk, møbler, leker og annet.

Men Amazon later foreløpig å ikke til å generere like mye profitt og aksjeutbytte som Alphabet.

Illustrasjonsfoto: Et Google-kontor i Tel Aviv i Israel. Scanpix/Reuters.

Allerede i 2015 passerte nettbutikken den høyst fysiske amerikanske kjøpesenterkjeden Walmart i markedsverdi, og ble USAs mest verdifulle «butikk».

Les også:  Tidligere Google-ansatt advarer: – Klikkjag truer demokratiet

«Troll» kjøpte Google-annonser

Google innrømmet i fjor at Russland-støttede «trollfabrikken» kjøpte annonser på YouTube, Gmail og andre Google-tjenester i forkant av presidentvalget i USA 2016. Investorer har begynt å bekymre seg for at kontroversen ikke vil forsvinne med det første, skriver CNN.

Dersom høringer i den amerikanske Kongressen og i europeiske nasjonalforsamlinger fører til strengere lovgivning for salg av annonser kan det svekke veksten til annonsegiganter som Google og Facebook på sikt.

Apple er fortsatt det mest verdifulle selskapet på amerikanske børser, verdsatt til nærmere 900 milliarder dollar (6965 kroner).

Les også:

Cambridge Analyticas direktør suspendert etter nye avsløringer

Apple flytter skytjeneste til Kina

Google og Facebook risikerer norsk skatt på 150 millioner

Øvrige kilder: NTB, Wikipedia.

En av Facebooks serverparker, i Oregon i USA. Scanpix/EPA.Privatøkonomi
Populært