Meny

– Statoil må ikke gå i den samme fellen mange gjør

Statoil-sjef Eldar Sætre på Steinberger hotellet under Verdens økonomiske Forum i Davos, Sveits onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Professor mener Statoil bør være forsiktig med navneskifte.

Torsdag ble det kjent at Statoil vil bytte navn til Equinor. Navneforslaget, som skal signalisere likevekt og det norske opphavet, vil bli tatt opp på Statoils generalforsamling 15. mai. Regjeringen vil stemme for endringen.

Professor og merkevareekspert Christian Sinding er skeptisk til navneforslaget og advarer Statoil mot millionutgifter. 

– Her er det et PR- eller reklamebyrå som har bygget opp argumentasjonen rundt navnet. Men jeg håper ikke Statoil undervurderer den store jobben de nå får med å kommunisere det. De må ikke gå i den samme fellen mange gjør, nemlig at verdiene i navnet ikke gir seg selv, men må forklares aktivt. Selskaper som velger slike verdinavn, tror ofte at alle skjønner det, sier Sinding til E24.

– Statoil må bruke millioner på å formidle dette verdisettet. Det er en kjempejobb, både å kommunisere internt og eksternt, sier han til økonominettstedet.

Navneskiftet vil koste nærmere 250 millioner kroner, ifølge Kampanje.

Bakgrunn:  Statoil vil skifte navn til Equinor

– Uttrykk for mangel på selvtillit

Tidligere olje- og energiminister og nestleder i Senterpartiet Ola Borten Moe tror navneskiftet kan være et uttrykk for lav selvtillit.

– Det er mye identitet og historie knyttet til navn. I så måte forvalter Statoil et av de viktigste navnene i nyere norsk historie, og da ikke bare på vegne av seg selv. Dette kan være et uttrykk for mangel på selvtillit fra Statoils side, sier nestleder i Senterpartiet og tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe til DN.

– Eller så har de noe annet på gang som går under radaren mens resten av oss er opptatt med navnet. Uansett svakt av statsråden å akseptere. Jeg vil imidlertid anta at det er et reklamebyrå en plass som har god grunn til å juble, legger han til.

Les også:  Statoil satser på havvind i Polen

I promovideoen over forklarer Statoil hvorfor de ønsker navnendringen:

Veterinær må endre navn

Det kan se ut til at veterinæren Christine Siljedal Arnesen kan ha vært et hestehode foran Statoil. Hun stiftet nemlig selskapet Eguinor as tre uker før Statoil trolig via sin advokat opprettet selskapene Equinor og Equinor Energy.

Siljedal tilbyr tannbehandling, kiropraktikk, halthetsundersøkelse og kastrasjon.

På sine nettsider opplyser Siljedal at Equinor bytter navn til Equina og vil bli å finne på Equina.no.

Saken fortsetter under

Veterinæren Christine Siljedal var først ute med nettsiden equinor.no. Skjermdump.

– En historisk dag

Konsernsjef i Statoil Eldar Sætre mener navneendringen understøtter selskapet strategi og utvikling som et «bredt energiselskap».

– For oss er dette en historisk dag. I nesten 50 år har Statoil tjent oss vel som et flott navn. Men når vi ser frem mot de neste 50 årene, den globale energiomleggingen og hvordan vi utvikler oss som et bredt energiselskap, har det blitt naturlig å endre navnet vårt. Navnet Equinor beskriver vår opprinnelse, våre verdier og hva vi vil være i fremtiden,» sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre i en pressemelding.

Les også:

Statoil: Sterkt resultat og høy inntjening i fjerde kvartal

Oljegigant drar Statoil inn i klimarettssak

Privatøkonomi
Populært