Investor med gigant-veddemål mot europeisk aksjemarked

Ray Dalio, grunnleggeren av Bridgewater, på Verdens økonomiske forum i Davos.
Ray Dalio, grunnleggeren av Bridgewater, på Verdens økonomiske forum i Davos. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske Bridgewater har veddet 172 milliarder kroner på at aksjekursene i Europa stuper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens største hedgefond, Bridgewater, har shortet europeiske aksjer for over 170 milliarder kroner ($22 milliarder), melder Reuters og Financial Times.

Det betyr at de har solgt aksjene de ikke eier til dagens kurs, mot lovnad om å kjøpe dem tilbake senere. Det er risikabelt, siden tapet kan i teorien bli uendelig stort dersom aksjekursen øker. Med andre ord spekulerer de i omfattende kursfall.

Den største posisjonen har Bridgewater mot det multinasjonale industrikonsernet Unilever, franske oljegiganten Total, fulgt av elektronikkgiganten Siemens og programvareprodusenten SAP.

Blant aksjene i veddemålet finner vi flere andre kjente bedrifter, som Bayer, Daimler, Deutsche Telekom, Airbus, Adidas, Philips og Nokia. På listen er det også flere italienske banker.

Les også: Disse aksjene var mest populære blant privatpersoner per nyttår

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror på økende renter

Ray Dalio, styreleder og grunnlegger av Bridgewater, skriver på sin LinkedIn-profil at han tror vi er i slutten av den økonomiske ekspansjonen. Etterspørselen etter varer kommer til å øke raskere enn kapasiteten til å produsere dem, noe som får prisen på arbeidere og anleggsmidler til å gå opp, noe som vil føre til økte renter.

– Økningen i priser og profitt på mangelvarer får rentene til å øke og sentralbankene til å stramme inn pengepolitikken, noe som får verdiene på aksjer og aktiva til å falle. Det er fordi alle aktiva prises i forhold til fremtidig kontantstrøm, mens renter er det samme som en rabatt på dagens pris, skriver Dalio.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor er det ikke uvanlig å se en sterk økonomi sammen med fallende aksjer og andre aktiva. Dette er underlig for folk som ikke forstår hvordan dynamikken fungerer, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økonomer i 2017: – Tror på lav rente i en mannsalder

Spår resesjon innen to år

Han tror at den siste tids uro i markedene og frykt for økte renter skyldes at investorer plutselig oppdaget at verdens økonomi er nærmere slutten av ekspansjonen enn tidligere antatt. Han skriver videre at sentralbankene har en svært vanskelig oppgave foran seg, da det er utfordrende å beregne «riktig» styringsrente når økonomien er så nær «toppen». Med tanke på hvor lenge den løse pengepolitikken har pågått, er det særdeles vanskelig denne gangen, noe som vil øke sjansen for at de vil gjøre en feil og utløse en resesjon i løpet av de neste 18-24 månedene, mener han.

Les også: Det finnes en generasjon boligeiere som ikke tror på at renten går opp

Selv om pengereservene bedriftene sitter på i dag gjør dem mindre sårbare enn under finanskrisen i 2008, er han bekymret for hvordan en slik resesjon vil se ut på grunn av to ting;

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et stort gap mellom de som eier og de som ikke eier, noe som fører til sosial og politisk sårbarhet.

– Sentralbankenes evne til å reversere en økonomisk nedgangstid er mer begrenset på grunn av at rentene er allerede lave, mens kvantitative lettelser, som har pågått en stund, vil ha mindre effekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Pensjonistene vil ta regningen for den neste finanskrisen

Økte short-porteføljen

Ifølge Bloomberg rapporterte Bridgewater inn veddemål om kursfall på 22 aksjer verdt 22 milliarder den 1. februar, som nå har altså vokst til 58 aksjer verdt over 171.5 milliarder kroner.

Om Bridgewater har shortet det amerikanske markedet er uvisst. I USA er ikke selskaper pliktige til å offentliggjøre denne informasjonen, men i EU er det krav om det dersom short-posisjonene utgjør en viss mengde av fondets portefølje. Totalt sett har Bridgewater en portefølje på om lag 1.250 milliarder.

Ifølge Finanstilsynet shortsalg-liste ser ikke Bridgewater ut til å ha shortet norske aksjer.