Seadrill søker konkurs-beskyttelse

John Fredriksen.
John Fredriksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seadrill søker konkursbeskyttelse i USA. Riggselskapet sikrer fem år uten avdrag på lånene på 5,7 milliarder dollar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til onsdag kom meldingen fra Seadrill om at selskapet har lyktes med å sy sammen redningspakken, som ifølge selskapet sikrer fem nye år med drift dersom den blir godkjent.

Redningsplanen til det John Fredriksen-eide riggselskapet medfører som ventet at Seadrill søker beskyttelse under den amerikanske konkurslovgivningen Chapter 11 i USA.

Seadrill opplyser at omstruktureringsplanen er inngått med over 97 prosent av långiverne, rundt 40 prosent av obligasjonseierne. I tillegg kommer en investorgruppe ledet av Seadrills største aksjonær Hemen Holding Ltd.

Selskapets utlånsbanker har inngått avtale om å utsette løpetiden på lånene, til sammen 5,7 milliarder dollar, med omtrent fem år uten avdrag fram til 2020.

Les også: «Kjetting-Jan» jubler over valgresultatet

Aksjonærene taper

Redningspakken sikrer at det blir tilført 1,06 milliarder dollar, snaut ti milliarder norske kroner, i ny kapital. 860 millioner dollar av dette er et aksjonærlån, mens 200 millioner dollar er ny egenkapital.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg, dersom kreditorene støtter planen, vil Seadrills usikrede obligasjoner og andre fordringer på til sammen 2,3 milliarder dollar bli omgjort til rundt 15 prosent av den nye egenkapitalen. Dagens aksjonærer vil sitte igjen med rundt to prosent av egenkapitalen etter den endelige restruktureringen.

Les også: – Fredriksen vil bli en minst like stor eier som i dag

Ny kapital

Dette betyr at bankene slipper belastningen med å ta direkte tap på sine lån, mens kreditorer som ikke har pantesikkerhet og dagens aksjonærer må ta tapene.

– Planen vi signerte i dag er omfattende og gir over en milliard dollar i ny kapital og støttes av Hemen Holding. Det støttes av våre banker og omkring 40 prosent av våre obligasjonseiere, sier konsernsjef Anton Dibowitz i Seadrill, i en melding.

Ifølge Dibowitz vil Seadrill ha en sterk posisjon når prosessen er over og selskapet har stablet seg på beina igjen.

Ship Finance melder at deler av selskaper også har inngått avtaler i forbindelse med restruktureringsavtalen i Seadrill

Saken ble først publisert på Hegnar.no