Pengespill og partier:

Arbeiderpartiet casher inn millioner på pengespill

BINGO! Arbeiderpartiet, her ved ledelsen - nestleder Trond Giske, partisekretær Kjersti Stenseng, nestleder Hadia Tajik og leder Jonas Gahr Støre finansierer noe av sin virksomhet med pengespill. Foto: Arbeiderpartiet
BINGO! Arbeiderpartiet, her ved ledelsen - nestleder Trond Giske, partisekretær Kjersti Stenseng, nestleder Hadia Tajik og leder Jonas Gahr Støre finansierer noe av sin virksomhet med pengespill. Foto: Arbeiderpartiet
5,8 millioner kroner trillet inn i partikassa til Ap fra bingo og belago i perioden 2014-2016. Bare Frp tjener mer på spillesugne nordmenn.

Flere av de norske partiene samarbeider med entreprenører som trenger partnere for å få tillatelse fra Lotteritilsynet til å drive med pengespill som bingo og belago.

Forut for Arbeiderpartiets landsmøte har ABC Nyheter innhentet tall fra Lotteritilsynet om inntektene fra bingo og belago.

Oversikten over hvor mye hvert enkelt partilag av Ap og øvrige partier får fra bingohaller og andre spillsteder, viser at Ap i årene fra 2014 til 2016 hentet inn 5.834.120 kroner.

Frp troner på topp med 6.337.943 kroner, mens deres ungdomsorganisasjon FPU i tillegg tjente 1.677.833 kroner.

I forhold til størrelsen er også Venstre ivrig på å bruke pengespill som inntektskilde. Tallene viser 2.782.296 kroner i løpet av de tre foregående årene.

Senterpartiet fikk inn 1.015.343 kroner, Senterkvinnene 216.986 og Senterungdommen 405.696 kroner.

Les også:  Ap-lag vil ha billigere bensin på bygda

Humanitært og samfunnsnyttig

Høyre, som har en del «rike onkler», bruker i liten grad pengespill og bingoinntekter til å fylle opp sin kasse. Kun 100.452 kroner er å finne på lista.

Et parti som Demokratene er også funnet verdig som formål til å drive pengespill på i Norge. De fikk inn 332.822 kroner.

Betingelsen for å få tillatelse til pengespill, er ifølge Lotteriloven at en del av inntekten skal gå til et «humanitært eller samfunnsnyttig formål».

– Vi er komfortable med at lokallagene får inntekter fra bingo, så lenge reglene følges. Vi er samtidig opptatt av at det settes inn tiltak mot spillavhengighet, sier partisekretær Siri Gåsemyr Staalesen i Oslo Ap i en kommentar til ABC Nyheter.

– Bingoinntektene har blitt en stadig mindre del av inntektsgrunnlaget vårt som følge av villet politikk da Stoltenberg-regjeringen strammet inn lovverket, sier hun.

Les også: Arbeiderpartiet slipper eiendomsskatt de selv innførte

Problematisk spill

KrF, Rødt og SV avstår ifølge nettstedet Casino.no, som tidligere har omtalt saken, fra spillinntekter av prinsipielle årsaker.

Nettstedet skriver også at belago, som er en del av Arbeiderpartiets og andre partiers inntektskilder, er Norsk Tippings spill med høyest andel spillavhengige spillere.

Arbeiderpartiet hadde 115,5 millioner kroner i samlede inntekter i 2015 ifølge regnskapet. 81,8 av disse millionene stammet fra staten. Inntektene fra pengespill framgår ikke.

Regnskapet for 2016 blir ikke offentliggjort før landsmøtet finner sted torsdag til søndag denne uka.

Les også:   Moxnes knaller til mot EU-vennene på venstresiden

Sjekk hvor mye hvert enkelt partilag får ifølge Lotteritilsynets oversikt

Annonse
Populært