Verden
WHO: Over 10 prosent av Afghanistans befolkning kan miste tilgangen på helsehjelp i år
Mer enn 10 prosent av Afghanistans befolkning kan bli fratatt tilgangen på helsehjelp innen utgangen av året som følge av USAs store bistandskutt, advarer WHO.

Afghanistan, som har en befolkning på 45 millioner mennesker og som lenge har vært avhengig av bistand, står overfor verdens nest største humanitære krise, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).
Siden USAs omfattende bistandskutt tidligere i år har rundt tre millioner mennesker mistet tilgangen på helsetjenester ettersom mer enn 364 helseklinikker har blitt nedlagt.
I tillegg står ytterligere 220 helseklinikker i fare for å stenge i løpet av tredje kvartal av 2025, ifølge FN-byrået.
Millioner av mennesker
– Det er kanskje ytterligere to eller tre millioner mennesker som ikke får tilgang på helsetjenester, sier Edwin Ceniza Salvador, WHO-representant i Afghanistan.
– Da finansieringen stoppet, prøvde naturligvis eksisterende givere å trappe opp innsatsen, sier han, men understreker at det er vanskelig å gjøre opp for de store summene i tapte amerikanske bistandsdollar.
Afghanistans helsevesen har blitt betydelig svekket av tiår med krig og registrer i dag noen av verdens høyeste tall på spedbarn- og mødredødelighet.
Mindre enn én dollar
Pengemangelen helsevesenet nå står overfor kommer til å øke faren for spredning av sykdommer som denguefeber, malaria og tuberkulose, og færre vil få muligheten til å bli vaksinert, advarer Salvador.
Samtidig prøver WHO å vaksinere nok barn til å utrydde polio, en sykdom som nå kun er endemisk i to land: Afghanistan og nabolandet Pakistan.
FNs kontor i Afghanistan (UNAMA) oppfordret denne uken internasjonale givere til å øke støtten til landet, der 22,9 millioner afghanere er avhengig av nødhjelp.
Ifølge FNs utviklingsprogram (UNDP) lever nå 85 prosent av Afghanistans befolkning på mindre enn én dollar om dagen, tilsvarende i underkant av elleve norske kroner.