Norge

«Villmark»-skaper med ny monsterfilm: – Det er på tide å ta Kraken tilbake til Norge

Torsdag kom det første glimtet av den kommende norske monsterfilmen rett og slett kalt «Kraken».

Sara Khorami spiller marinbiologen Johanne Berge som sendes til Sognefjorden for å undersøke rare naturfenomener og merkelige lyder fra dypet. Her er det hittil første glimtet av tittelens «Kraken».
Publisert Sist oppdatert

Den første teaserfilmen er offentliggjort, sammen med det første bildet fra filmen – av Sara Khorami, som spiller hovedrollen som marinbiologen Johanne Berge. Hun sendes til Sognefjorden for å undersøke rare naturfenomener og merkelige lyder fra dypet.

Teaseren starter med ungdommer som herjer på en vannscooter i verdens dypeste fjord, Sognefjorden – og avsluttes med en skjelvende Khorami som ligger musestille, mens en diger fangarm glir forbi over henne.

Filmplakaten viser et gigantisk øye – som stirrer opp mot en intetanende kajakkpadler. Norgespremiere er 24. oktober.

Lover mer

– Får vi se mer av monsteret når filmen kommer på kinoene i oktober, «Kraken»-regissør Pål Øie?

– Det skal jeg love deg at du kommer til å få se! Vi gleder oss til å vise ham fram og breie oss ut på kinolerretene, sier Øie, som kaller Kraken for «det ultimate sjømonsteret».

– Vi bare måtte utforske Kraken-mytologien. Selv om monsteret er verdensberømt, fikk vi bekreftet det som ante oss: At dette er en norsk mytologisk skapning, sier Øie – som nå snart leverer sin første monsterfilm, etter å ha skremt kinopublikum med «Tunnelen» (2019) og «Villmark» (2003)

– Ta ham tilbake

Det var en bergensk biskop, Erik Pontoppidan, som i 1753 beskrev Kraken utførlig. Han kalte sjøuhyret for «den allerstørste monstrum marinum», nærmest som en øy med armer som master. Dette bygget han på hva norske fiskere mente å ha sett.

Kraken er en verdenskjendis, også omdiktet av briten Tennyson, som skildret hvordan han lå på havets bunn i en evig søvn til dommedag. J.R.R. Tolkien skal ifølge Wikipedia ha latt seg inspirere av Kraken-mytene til monsteret ved Morias port, mens Kraken dukket opp i «Pirates of the Caribbean»-filmene fra 2000-tallet.

– Kraken er verdensberømt, men vi nordmenn er glad i å ta ting tilbake. Vi har rett og slett tatt ham hjem igjen fra de store hav. Nå er han inne i fjorden igjen, selv om Kraken reiser rundt i sin syklus, sier Øie med et smil.

Fjorden for tur

Selskapet som lager «Kraken», er Nordisk Film Production i samarbeid med Handmade Films in Norwegian Woods.

– Vi har laget film inne i fjellet med «Tunnelen». Så var vi i urskogen i Sognefjellene med «Villmark»-filmene, og nå skal vi undersøke hva som finnes nede i dypet. Da falt alt på plass med Pontoppidan, sier Øie.

Han kaller Sognefjorden for «mektig". I markedsføringen av filmen hevdes det at «Du kommer aldri til å bade i fjorden igjen». Øie, som er oppvekst på Stranda ved en annen fjord, minnes sjøgresset som viklet seg rundt beina – når unggutta som ville bade, måtte hoppe og stupe ut i brådypet.

– Respekten for fjorden har jeg alltid hatt. Og så er det spennende materiale å ta tak i. Kraken oppsto som en forklaring på hva som skjer der ute. Ikke glem at vi vet mye om 5 prosent av havet, resten er ukjent, sier han til NTB.