Ukraina intensiverer utviklingen av egen våpenproduksjon
– Vi må være forberedt på alle scenarier.
Med utsikter til kraftige kutt i vestlig militærbistand neste år, intensiverer Ukraina sin satsing på å bygge opp en selvstendig våpenindustri. Særlig prioriteres utvikling av langdistansevåpen som kan ramme dypt inne i russisk territorium, skriver Washington Post.
Les mer om krigen i Ukraina her!
– På lang sikt ønsker Ukraina å utvikle to «knyttnever». Én knyttneve skal være en fullt utviklet kapasitet til å levere angrep ved hjelp av droner, og den andre skal være kort- og mellomdistanse krysser- og ballistiske missiler, sier Konrad Muzyka, direktør for det Polen-baserte forsvarskonsulentfirmaet Rochan.
Se video: Skal vise kostbart nederlag for Russland
Kjernen i forsvarsstrategien
Ukrainske myndigheter har gjort droner til kjernen i sin forsvarsstrategi. Langdistanse angrepsdroner brukes regelmessig til å treffe mål som ammunisjonslagre, flyplasser og oljedepoter langt inne i Russland.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenIfølge strategiminister Herman Smetanin er droneprogrammet blitt en hjørnestein for å forstyrre Moskvas krigsinnsats.
Den nyeste modellen Peklo – «helvete» på ukrainsk – kan fly over 640 kilometer i timen og har en rekkevidde på mer enn 600 kilometer. President Volodymyr Zelenskyj annonserte nylig at de første eksemplarene er levert til det ukrainske forsvaret. Ifølge forsvarsminister Rustem Umerov vil Ukraina neste år levere over 30.000 nye langtrekkende droner som kan operere autonomt og treffe mål med høy presisjon.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenIntensiverer utviklingen
I tillegg til droner intensiverer Ukraina utviklingen av egne missilprogrammer. Landet har i år produsert 100 missiler og startet storskala produksjon av to våpensystemer:
Palianytsia – en hybrid mellom drone og missil – og Neptune-kryssermissilet. Begge systemene har allerede vist seg å være effektive, blant annet ved å senke det russiske flaggskipet «Moskva» i 2022.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi viser verden at Ukraina er i stand til innovasjon og teknologisk uavhengighet, sier Umerov ifølge Washington Post.
Til tross for satsingen på egen våpenproduksjon, er Ukraina fortsatt avhengig av vestlig bistand. USA, som er den største leverandøren av våpen, har lovet å gi 800 millioner dollar til utvikling av langdistanse droner. EU har også bidratt med midler til Ukrainas våpenindustri, blant annet ved å frigjøre 440 millioner dollar fra frosne russiske midler.
Tidligere denne måneden la utenriksminister Espen Barth Eide et stortingsvedtak om 35 milliarder kroner til Ukraina.
– Noe av det viktigste som har skjedd nå, er viljen til å investere direkte i ukrainsk forsvarsteknologi. Det er ikke slik at det står masse ammunisjon og avansert militært utstyr på lager og venter på å bli kjøpt. Problemet er at lagrene langt på vei er tømt. Men Ukraina har en stadig mer avansert forsvarsindustri, uttalte Eide til norsk presse sist uke.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan pekte da på at Norge har koblet seg på et dansk initiativ om direkte støtte til Ukrainas våpenindustri.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det tror jeg vil hjelpe, sier han.
Usikker fremtid
Men fremtiden for vestlig støtte er usikker. Den nyvalgte amerikanske presidenten Donald Trump har lovet å avslutte krigen raskt gjennom forhandlinger, noe som kan innebære redusert bistand. Europa, som selv opplever våpenmangel, kan slite med å kompensere.
Ukrainas evne til å bruke droner og missiler har allerede hatt innvirkning på krigens dynamikk. Etter et russisk ballistisk missilangrep på Dnipro tidligere i år, slo ukrainske droner tilbake mot Kapustin Jar-basen i Russland, over 600 kilometer unna. Slike angrep viser at Ukraina raskt kan svare på russiske trusler.
Likevel gjenstår betydelige utfordringer. Russiske styrker har nylig gjort framskritt på slagmarken, og Ukraina sliter med mangel på personell, trening og effektiv kommando. – Problemet er ikke bare teknologi, men også mangel på koordinasjon og ressurser, sier Muzyka.
Ukrainske myndigheter understreker viktigheten av en sterk egen våpenindustri for å sikre landets fremtidige eksistens.
– Vi må være forberedt på alle scenarier med en så aggressiv nabo, sier Yehor Cherniev, leder for Ukrainas Nato-delegasjon.