Spår økt usikkerhet rundt Taiwan
Øya har blitt kalt «verdens farligste sted». Nå lurer mange på hvordan Donald Trump vil tilnærme seg Taiwan.
USAs påtroppende president arver en verden full av utfordringer.
Krigen i Ukraina, konflikten i Midtøsten, samt USAs forhold til Nato, Europa og Kina er noe av det som Donald Trump vil bli nødt til å ta stilling etter at han tirsdag sikret seg nøklene til Det hvite hus for andre gang.
Sentralt i forholdet til Kina er Taiwan-spørsmålet. Øya i Øst-Kina-havet er kanskje liten av størrelse, men den er av stor geopolitisk betydning, og ble i 2021 utropt til «verdens farligste sted» av tidsskriftet The Economist.
Flere eksperter frykter at tredje verdenskrig kan starte på Taiwan.
Under valgkampen uttalte Trump at Taiwan burde betale USA for å forsvare dem. Han beskyldte også Taiwan for å ha stjålet store deler av den viktige halvlederindustrien, som har vært et økonomisk eventyr, fra amerikanerne.
– Vi er i realiteten et forsikringsselskap for dem, men Taiwan gir oss ingenting, sa den påtroppende presidenten i et intervju som ble publisert i midten av juli.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMange er spent på hvordan Trump vil tilnærme seg Taiwan denne gangen.
– Dette er andre toner
Tore Nyhamar er sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og en av forfatterne bak rapporten «Wargaming Taiwan 2027 – konflikten Kina-USA og norsk forsvarsplanlegging», som forskningsinstituttet publiserte i mars.
– Jeg tror det blir vanskeligere å forutsi noe som helst i verdenspolitikken, også når det gjelder Taiwan, sier Nyhamar til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTrumps uttalelser om at øya i Øst-Kina-havet burde punge ut for en amerikansk sikkerhetsgaranti, som Trump gjentok da han var gjest i podkasten til Joe Rogan halvannen uke før valget, er et uttrykk for hans syn på samarbeid mellom ulike land, påpeker sjefsforsker Nyhamar. Han viser til hvordan Trump i sin forrige presidentperiode krevde at Nato-landene skulle bruke mer på forsvar.
Artikkelen fortsetter under annonsenPresident Joe Biden har i sin periode flere ganger svart «ja» på om USA ville forsvart Taiwan i tilfelle en kinesisk invasjon, selv om det ikke foreligger noen formell avtale mellom landene om det. I denne konteksten må Trumps uttalelser ses på som en liten uthuling av avskrekkingen rundt Taiwan, mener Nyhamar.
– Dette er andre toner, sier Nyhamar om Trumps uttalelser.
Forholdene har endret seg
Sist Trump var president, skjedde det lite i Taiwan-spørsmålet. Det kan ikke tas til inntekt for at de neste årene vil utspille seg på samme vis, mener Nyhamar.
– Særlig i de to første årene av den forrige presidentperioden hadde Trump mange veletablerte figurer i administrasjonen sin, som stod for en videreføring av amerikansk og republikansk politikk. Utover i perioden ble det mindre av det.
Se video: Putin med klar advarsel
Forholdene rundt Taiwan har også endret seg, understreker Nyhamar.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Kina er mye sterkere militært i 2024 enn de var i 2016, påpeker han.
Kinas president Xi Jinping har aldri lagt skjul på at målet er at Taiwan skal gjenforenes med Kina, og Kina gjennomfører jevnlig militærøvelser rundt øya.
Artikkelen fortsetter under annonsenKinas opprusting har også resultert i at Japan ruster opp.
Nyhamar peker på tettere økonomisk samarbeid mellom Taiwan og USA, for eksempel innenfor halvlederindustrien, som en måte øya kan forsøke å gi Trump større intensiv til å forsvare Taiwan ved en eventuell kinesisk invasjon.
Nyhamar synes det er vanskelig å spå hvordan USA og Kina vil handle i Taiwan-spørsmålet de neste årene.
– Det kan fort hende at det blir som forrige gang, at det er stille om spørsmålet fordi ingen av partene er spesielt interessert i en militær konfrontasjon og derfor lar være å gjøre noe dramatisk og kanskje heller konsentrer seg om økonomisk rivalisering. Det er et utfall som godt kan tenkes, oppsummerer sjefsforskeren.
Artikkelen fortsetter under annonsenProfessor: – Faren for konflikt kan øke
Øystein Tunsjø er professor ved Institutt for forsvarsstudier på Forsvarets høgskole.
Han påpeker at det amerikanske kravet om at landets allierte burde betale mer for forsvar er en velkjent problemstilling som går lenger tilbake enn Trump.
– Nå er det også slik at flere av USAs allierte og partnere bruker mer på forsvar. Jeg tror trenden vil fortsette. Trump vil fortsatt være en pådriver, men like viktig er jo Kina og Russlands mer selvhevdende og aggressive adferd, sier Tunsjø til ABC Nyheter.
– Faren for konflikt kan øke hvis Trump ikke er like tydelig som Biden på at USA vil forsvare Taiwan. Vi får se hvordan han opptrer, sier professoren.
Før utfallet av valget var klart, uttalte sjefen for Taiwans etterretningstjeneste seg om øyas forventninger til USA.
– Vi tror USA vil fortsette sin nåværende tilnærming, som går ut på å begrense Kina og være vennlig mot Taiwan, sa Tsai Ming-yen da, ifølge Reuters.