Business Insider: Ukraina forbereder seg på å angripe Krim når de mottar F-16-fly

Flere Nato-land, blant annet Norge, har gitt løfte til Ukraina om å levere mange titalls F-16-fly. De første flyene blir trolig levert i løpet av sommeren. Det kan bli et nytt vippepunkt i krigen, og gi Ukraina muligheten til å ta tilbake luftherredømmet i eget luftrom, samt angripe russiske styrker i okkuperte områder, som på Krimhalvøya.
Flere Nato-land, blant annet Norge, har gitt løfte til Ukraina om å levere mange titalls F-16-fly. De første flyene blir trolig levert i løpet av sommeren. Det kan bli et nytt vippepunkt i krigen, og gi Ukraina muligheten til å ta tilbake luftherredømmet i eget luftrom, samt angripe russiske styrker i okkuperte områder, som på Krimhalvøya. Foto: Taiwan Defence Ministry / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina teller ned til de mottar mange titalls kampfly fra vestlige allierte. Når leveransene er fullført vil Ukraina etter alt å dømme innlede et større angrep for å frigjøre Krimhalvøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver Business Insider.

Ifølge avisen er de mange nålestikkangrepene mot russiske okkupasjonsstyrker både på land og til havs del av en større plan om å ta tilbake halvøya.

– Hvis Ukraina kan gjenvinne kontrollen over Svartehavet og gjenvinne halvøya, eller legge nok press på disse territoriene til å true Putin, vil det markere slutten på krigen.

Les alt om krigen i Ukraina her

Det fastslår demokratiekspert ved Center for European Policy Analysis, Elina Beketova.

Ved å påføre russerne smertefulle tap over tid, håper ukrainerne på at det vil berede grunnen for et større angrep. Målet er at tilførselen av F-16 vil kunne bidra til at Ukraina kan sette inn nådestøtet mot Putins militære styrker på Krim.

– Krim er sårbart

Slik så det ut etter at Kertsjbroen mellom Krim og Russland ble rammet av en eksplosjon i oktober 2022. Siden har ukrainske styrker gjennomført mange angrep med sjødroner og missiler. Foto: AFP / NTB
Slik så det ut etter at Kertsjbroen mellom Krim og Russland ble rammet av en eksplosjon i oktober 2022. Siden har ukrainske styrker gjennomført mange angrep med sjødroner og missiler. Foto: AFP / NTB

Russland skal allerede ha mistet om lag en tredjedel av den mektige Svartehavsflåten, takket være ukrainske angrep med sjødroner og vestligproduserte missiler, som britiske Storm Shadow og amerikanske ATACMS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krim er sårbart. Russerne har relativt begrenset manøverplass på halvøya. Putin har mye å tape både politisk og militært. Ved hjelp av målrettede angrep mot halvøya, spesielt russiske bakkebaserte luftvernsystemer, forbereder Ukraina seg på fremtidige luftangrep etter ankomsten av F-16 jagerfly, forklarer Frederik Mertens, analytiker ved Haag Center for Strategic Studies, til Business Insider.

– Har systematisk gjort Krim ubeboelig

Ifølge The Economist har den annekterte Krimhalvøya blitt «en dødsfelle» for de russiske styrkene. Den pensjonerte amerikanske toppgeneralen Ben Hodges mener at russerne nå har «ingen steder å gjemme seg».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den ukrainske hæren har systematisk gjort Krim ubeboelig for de russiske styrkene. Krim er et svak punkt for den russiske hæren og at det derfor er det beste stedet å legge press på Putin for å tvinge ham til forhandlingsbordet for å finne en fredelig løsning på krigen, mener Hodges.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Voldsomme kamper: Hevder flere krigsfly er skutt ned

– Målet er å isolere Krim

Tidligere rådgiver for det tyske forsvarsdepartementet, Nico Lange, sier det ikke er tilfeldig at Ukraina har pekt ut Krim som det viktigste militæret målet.

– Politisk er Krim Russlands mest vitale ressurs, men også dens mest sårbare. Ukraina prøver å gjøre Krim til en sårbarhet snarere enn en fordel. Målet er å isolere Krim og presse russerne vekk fra Sør-Ukraina og kvele Krim som et logistisk knutepunkt, sier Lange til The Economist.

– Ikke bare være et nederlag, men en ydmykelse

Olga Khvostunova, stipendiat i Eurasia-programmet ved Foreign Policy Research Institute, mener det vil være svært dramatisk dersom Putins krigsmaskin mislykkes på Krim og til slutt må kapitulere.

– Russlands nederlag på Krim ville ikke bare være et nederlag, men en ydmykelse.

Maria Snegovaya, seniorforsker ved Senter for strategiske og internasjonale studiers Europa, Russland og Eurasia-program, er enig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russland har ikke råd til å tape Krim fordi det vil tillate Ukraina å bruke dette som et forhandlingskort i fremtidige forhandlinger, sier hun til Business Insider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Skal vise angrepet på Krim

Spillet om Krim – en del av Sovjetunionen

Fra 1922 til 1991 var Russland og Ukraina deler av Sovjetunionen. Fram til 1954 tilhørte Krimhalvøya den russiske delen av Sovjetunionen. Ledelsen i Sovjetunionen bestemte da å legge Krim til den ukrainske delen.

Da Sovjetunionen ble oppløst i 1991 erklærte Ukraina seg som en selvstendig stat, etter at 90 prosent av befolkningen stemte for uavhengighet. Krim ble dermed en del av det nye Ukraina, men de fleste innbyggerne på Krim var etniske russere.

I mars 2014 vedtok Russland å annektere Krim. Dermed ble Krim ansett for å være en del av Russland, noe de fleste landene i verden avviser.