Skal ha ødelagt fly: Hevder Putin er rasende

En Su-57, bilde tatt 23. juli 2017.
En Su-57, bilde tatt 23. juli 2017. Foto: Dmitry Terekhov / CC-SA 2.0
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin skal være rasende etter et droneangrep på en flyplass i helgen. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Andrij Jusov, talsperson for Ukrainas militære etterretning, på ukrainsk TV.

– Dette er store nyheter. Putin er virkelig rasende, og reaksjonen i Kreml er veldig intens og merkbar. Fordi de prøver å skjule godt og beskytte Su-57-ene. Disse Su-57-ene kommer aldri inn i ukrainsk luftrom fordi de er redde for å bli skutt ned. Men de mislyktes, sier han ifølge Newsweek.

Les mer om krigen i Ukraina her!

Se video: Om ukrainsk angrep: – Ikke noe du ser hver dag!

– Velfortjent

Uttalelser kommer etter at ukrainsk etterretning hevdet å ha truffet og skadet to av de avanserte jagerflyene Su-57, på en base nesten 600 kilometer bak fronten inne i Russland.

Ukrainske militære har offentliggjort satellittbilder som de sier viser resultatet av angrepet. Ett av bildene viser sotete asfalt og små kratre i sementen rundt det parkerte flyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jusov hevder at angrepet er «et alvorlig slag mot fiendens kapasiteter» fordi Russland kun har produsert et begrenset antall av stealth-flyene.

– De ble brukt til missilangrep på ukrainske sivile mål, på vår infrastruktur. Så straffen er velfortjent, sier han.

Dette er bildene det ukrainske militære sier viser resultatet av angrepet. Foto: Ukrainsk militær etterretning
Dette er bildene det ukrainske militære sier viser resultatet av angrepet. Foto: Ukrainsk militær etterretning

– Symbolsk

Jusov sier at ukrainsk etterretning kan bekrefte at det ene Su-57 led betydelig skade. Det andre skal imidlertid ha blitt lettere skadet og kan kanskje repareres.

Justin Bronk, seniorforsker ved Royal United Services Institute tenketank i London, understreket i en analyse den 10. juni at Ukrainas tilsynelatende suksess med å skade et Su-57 fly er et «betydelig slag mot Russlands allerede problematiske jagerflyflåte».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv det midlertidige tapet av et Su-57-fly representerer sannsynligvis minst fem prosent reduksjon i frontlinjeflåten av Russlands mest avanserte jagerfly. Det er også et betydelig symbolsk slag mot et allerede langvarig problematisk flyprogram som er en hjørnestein i russisk militær stolthet, la Bronk til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er uklart hva slags våpen ukrainerne brukte i angrepet, men den lange avstanden tyder på at det var droner. Basen ligger i Akhtubinsk i Astrakhan i det sørlige Russland.

Forsiktige

Su-57, eller Sukhoj Su-57, er Russlands såkalte femtegenerasjons kampfly. Det var i 2002 Russland startet arbeidet med å utvikle et splitter nytt kampfly.

Det er ikke første gang det har kommet meldinger – liknende Josovs – om at Russland har vært svært forsiktige med å benytte seg av femtegenerasjons jagerflyet i Ukraina.

Lars Peder Haga, førsteamanuensis ved luftkrigsskolen, forteller derimot at ifølge avgraderte rapporter fra den britiske etterretningstjenesten, skal Su-57 ha vært i bruk i Ukraina siden juni 2022, men i en tilbaketrukket rolle.