Stoltenberg: – Våre atomvåpen er klare

Jens Stoltenberg sendte en tydelig beskjed til Russland og Kina da han på en pressekonferanse før alliansens forsvarsministermøte sa at Natos atomvåpen er klare. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB
Jens Stoltenberg sendte en tydelig beskjed til Russland og Kina da han på en pressekonferanse før alliansens forsvarsministermøte sa at Natos atomvåpen er klare. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forkant av Natos utenriksministermøte kommer generalsekretær Jens Stoltenberg med en klar beskjed til Russland og Kina: – Våre atomvåpen er klare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Natos atomarsenal er vårt ytterste avskrekkelsesmiddel, sa Nato-sjefen på sin pressekonferanse i forkant av ministermøte. Han sier uttalelsen skal ses i lys av den tiltakende atomtrusselen fra Russland og Kina.

– De siste årene og månedene har vi sett en farlig atomretorikk fra Russlands side. De har opplyst at de har plassert ut atomvåpen i Belarus, og de har gjennomført øvelser, sier Stoltenberg.

Han fastslår at også Kina ruster opp sitt kjernefysiske arsenal. Ifølge Nato-sjefen støtter Kina også indirekte Russland og dermed president Vladimir Purins krig i Ukraina.

– Vi står også overfor en atomtrussel fra Kina. De har interkontinentale raketter, som kan nå Nato-territorium. Derfor skal vi kommunisere klart at vårt atomarsenal er klart, sier Nato-sjefen.

Samtidig sier han at det ikke er nytt at alliansen informerer om atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA har atomvåpen utplassert i Europa. Det er vi åpne om. Vi er også åpne om at medlemsland har fly som kan utstyres med atomvåpen. Denne delingen av atomvåpen har vært på plass i flere tiår. Det er ikke nytt.

Nato-sjefen understreker også at Nato er en forsvarsallianse og dermed ikke har noe ønske om å føre krig

– Natos mål er ikke å føre krig, men å forhindre krig ved å være i stand til å avskrekke, lyder det fra Stoltenberg.

Se video fra arkivet: Første gang på syv år