Eide: – Angrepet på Rafah er et alvorlig brudd på ordren fra ICJ

Utenriksministrene Espen Barth Eide (t.h.), José Manuel Albares og Micheál Martin fra henholdsvis Norge, Spania og Irland holdt felles pressekonferanse om situasjonen i Midtøsten i Brussel mandag.
Utenriksministrene Espen Barth Eide (t.h.), José Manuel Albares og Micheál Martin fra henholdsvis Norge, Spania og Irland holdt felles pressekonferanse om situasjonen i Midtøsten i Brussel mandag.   Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Espen Barth Eide mener det er svært alvorlig at Israel trosser ordren fra Den internasjonale straffedomstolen ICJ og igjen angriper Rafah.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 40 mennesker, de fleste barn og kvinner, ble drept i et angrep mot området Tel Al-Sultan i den vestlige delen av Rafah på Gazastripen søndag kveld, ifølge sivilforsvaret i Gaza.

Angrepet skjedde to dager etter at ICJ beordret en stans i angrepene mot Rafah.

– Ekstra alvorlig

– At angrepene fortsetter etter ICJs ordre, er ekstra alvorlig, sier Eide til NTB.

– Kommer Norge til å ta til orde for nye sanksjoner mot Israel etter dette?

– EUs utenriksråd kommer i dag til å diskutere eventuelle reaksjoner fra EU på nettopp at Israel har ignorert et eksplisitt pålegg fra domstolen. Vi kommer til å følge nøye med på hva EU gjør i dag, sier utenriksministeren.

Israel har så langt ikke etterkommet FN-domstolens kjennelse.

Derimot er det ifølge menneskerettsorganisasjonen Euro-Med Monitor gjennomført over 60 luftangrep mot Rafah i løpet av de første 48 timene etter ICJs ordre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanias utenriksminister José Manuel Albares mener at EU-landene bør iverksette «de rette tiltakene» for å sikre at Israel føyer seg etter ordren fra ICJ.

Også EUs utenrikssjef Josep Borrell ber EU-landene kreve at Israel følger ordren.

Hovedspor

Det viktigste for Norge nå er imidlertid å få på plass en våpenhvile og få i gang en politisk prosess som kan lede fram til en tostatsløsning.

– Det er vårt hovedspor nå. Det er det jeg bruker Norges politiske kapital på, og det mener jeg er riktig nå, sier Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag morgen stilte han opp sammen med utenriksministrene fra Spania og Irland, som sammen med Norge har vedtatt å anerkjenne Palestina som en uavhengig stat.

Slik vil de puste nytt liv i en tostatsløsning for Midtøsten-konflikten.

– Med anerkjennelsen gir vi prosessen som startet med Osloavtalen, en ny software. Det er en 2.0 til visjonen om et selvstendig Palestina, sier Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber om EUS støtte

Utenriksministrene ber nå hele EU støtte initiativet og en fredsplan som araberlandene står bak.

Planen skal legges fram for EUs utenriksministermøte mandag.

– Jeg mener at hele EU må stille seg bak planen for Midtøsten og støtte palestinernes egne reformplaner, sier Irlands utenriksminister Micheál Martin.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er imot opprettelsen av en palestinsk stat.