Nye satellittbilder skal vise store ødeleggelser på russisk militærbase

Dette bildet, frigitt av Maxar Technologies, viser et nærmere bilde av et ødelagt MiG 31 jagerfly ved Belbek flybase, nær Sevastopol, på Krim, torsdag 16. mai 2024. (Satellittbilde ©2024 Maxar Technologies via AP)
Dette bildet, frigitt av Maxar Technologies, viser et nærmere bilde av et ødelagt MiG 31 jagerfly ved Belbek flybase, nær Sevastopol, på Krim, torsdag 16. mai 2024. (Satellittbilde ©2024 Maxar Technologies via AP) Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske myndigheter hevder de skjøt ned så godt som samtlige av de ukrainske dronene. Men nye satellittbilder viser en annen historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens operasjon beviste at russerne ikke er i stand til å beskytte sine viktigste marinebaser i Sevastopol og Novorossijsk, sier en ikke navngitt kilde i det ukrainske forsvarsdepartementet, skriver Kyiv Independent.

Les alt om krigen i Ukraina her

Det russiske forsvarsdepartementet hevder imidlertid at 102 luft- og seks sjøbaserte droner var blitt identifisert og ødelagt. Det skal ikke være meldt om skader eller tap.

Angrepet blir ansett å være det hittil største droneangrepet fra Ukraina siden krigen startet, og viser den store og økende kapasiteten til ukrainske styrker.

Ødela flere kampfly, S-400 og radarsystem

Droneangrepet var rettet mot marinebaser til Svartehavsflåten i okkuperte Sevastopol og den russiske byen Novorossiysk i Krasnodar Krai. Et kraftverk nær Sevastopol skal også ha blitt rammet, noe som resulterte i strømbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant målene som ble truffet, var anti-luft-systemet S-400 på Belbek flyplass, inkludert et radarsystem og flere anlegg for utskyting av raketter. I tillegg ble minst to fly av typen MiG-31BM-fly ødelagt mens de sto parkert på bakken.

Ifølge britisk etterretning skal det massive droneagrepet mot russiske installasjoner på Krim ha vært vellykket.

Video: Fulltreffer med denne: – Ødelegger for russerne i alle forhold

– Vil høyst sannsynlig tvinge Russland

Det går frem av eksklusive satellittbilder som CNN har innhentet fra Belbek Airbase i den okkuperte havnebyen Sevastopol på Krim 15. mai 2024.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste ukrainske angrepet skal ha resultert i en generell forverring av Russlands evne til å forsvare luftrommet rundt Krimhalvøya.

«Dette viser Ukrainas evne til å påvirke russiske luftvernoperasjoner. Det vil høyst sannsynlig tvinge Russland til å spre sine luftressurser, eller risikere å miste flere fly, samt blir nødt til å flytte luftvernsystemer fra andre områder, skriver britisk etterretning, ifølge Ukrainska Pravda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Påvirker Russlands oljeeksport og egenproduksjon av drivstoff

Mer enn 20 russiske marinefartøyer er nå blitt deaktivert eller ødelagt, en tredjedel av hele flåten, siden Putin ga ordre om å invadere Ukraina natt til 24. februar 2022.

– Den ukrainske offensiven i Svartehavet har drevet den russiske Svartehavsflåten fra Krym tilbake til østkysten av Svartehavet. Droneoffensiven mot den russiske olje- og raffineriinfrastrukturer begynner å påvirke Russlands oljeeksport og egenproduksjon av drivstoff. Men mest sannsynlig vil Ukraina måtte slå de russiske styrkene i Ukraina og ta tilbake okkuperte områder for å avgjøre krigen til egen fordel, sier Palle Ydstebø, sjef for seksjon landmakt på Krigsskolen ved Forsvarets høyskole til ABC Nyheter.