FNs hovedforsamling gjentar krav om palestinsk stat

FNs hovedforsamling krever på nytt at Palestina blir tatt opp som fullverdig medlem i FN, noe USA senest 18. april la ned veto mot i Sikkerhetsrådet.
FNs hovedforsamling krever på nytt at Palestina blir tatt opp som fullverdig medlem i FN, noe USA senest 18. april la ned veto mot i Sikkerhetsrådet. Foto: Julia Nikhinson / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs hovedforsamling har med stort flertall vedtatt en resolusjon som på nytt understreker palestinernes rett til en uavhengig stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resolusjonen, som Norge var medforslagsstiller til, viser til tidligere FN-resolusjoner og «bekrefter det palestinske folks rett til selvbestemmelse, inkludert retten til deres uavhengige stat Palestina».

143 land stemte for resolusjonen, ni stemte imot og 25 land avsto fra å stemme.

Resolusjonen slår videre fast at Palestina i henhold til artikkel fire i FN-charteret «er fullt kvalifisert for FN-medlemskap».

Palestina vil nå få styrket sine rettigheter i FN, mens Sikkerhetsrådet har siste ord når det gjelder fullverdig medlemskap.

USA-veto

Fredagens resolusjon gir uttrykk for «dyp beklagelse og bekymring» over at USA 18. april la ned veto mot palestinsk FN-medlemskap i Sikkerhetsrådet.

FNs hovedforsamling ber Sikkerhetsrådet behandle spørsmålet på nytt og slutte opp om et palestinsk FN-medlemskap, heter det i resolusjonsteksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA gjør det imidlertid klart at de igjen vil legge ned veto dersom spørsmålet om palestinsk FN-medlemskap kommer på bordet på nytt, slo en talsmann for USAs FN-delegasjon fast fredag.

– Etnisk rensing

Palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour holdt et følelsesladd innlegg før avstemningen, der han minnet om de 35.000 som er drept i israelske angrep i Gaza de siste månedene.

– Vi står overfor forsøk på å presse oss vekk fra geografien og historien, sa Mansour, som anklaget Israel for etnisk rensing, apartheid og folkemord.

– Men vi kommer aldri til å forsvinne, men vil aldri få tilbake alle livene som har gått tapt, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mansour oppfordret videre FNs medlemsland innstendig til å stemme for resolusjonen.

– En ja-stemme er en stemme for palestinsk eksistens, sa han.

– Vår tids nazister

Israels FN-ambassadør Gilad Erdan entret talerstolen etter Mansour og holdt et rasende innlegg, vel vitende om hvilket utfall avstemningen ville få.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dere åpner FN for vår tids nazister som vil drepe alle jøder, sa Erdan.

– Dere ønsker en terrorstat velkommen, sa han, og anklaget landene som støttet resolusjonen for å ha latt seg «true av palestinernes diplomatiske terror».

– All den tid så mange av dere er jødehatere, så bryr dere dere egentlig ikke om at palestinerne ikke er fredselskende, sa Erdan.

– Dere spytter på FN-charteret, fortsatte Israels FN-ambassadør, som demonstrativt makulerte et av charterets sider på talerstolen.

Krever slutt på okkupasjon

FNs hovedforsamling ber i resolusjonen også verdenssamfunnet trappe opp og koordinere innsatsen for «uten opphold å få en slutt på den israelske okkupasjonen som begynte i 1967».

143 av FNs 193 medlemsland har nå anerkjent Palestina, og EU-land har varslet at de kommer til å gjøre det i løpet av kort tid.

Norge har ikke anerkjent Palestina som uavhengig stat, men utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har antydet at det kan komme til å skje i løpet av kort tid.