Mike Johnson overlevde forsøk på å få ham felt som speaker

Speaker Mike Johnson i Representantenes hus blir forsøkt felt av partifellen Marjorie Taylor Greene. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Speaker Mike Johnson i Representantenes hus blir forsøkt felt av partifellen Marjorie Taylor Greene. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikaneren Marjorie Taylor Greene fremmet onsdag et forslag om å felle Mike Johnson som speaker i Representantenes hus. Innen få minutter var forslaget skrotet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytre høyre-republikaneren Greene har lite støtte innad i sitt eget parti, og framtredende demokrater hadde på forhånd sagt at de ville beskytte republikaneren Johnson for å unngå en reprise av kaoset etter Kevin McCarthys avgang i oktober.

Representanter fra begge partier sluttet seg sammen og stemte 359 mot 43 stemmer for å beholde Johnson.

Greene sto onsdag side om side med partifellen Thomas Massie og rettet kritikk mot Johnson for en rekke kompromisser med Demokratene, som har flertall i Senatet.

Greene omtalte forklaringer på kompromissene om at det er slik man må styre når partiene deler makten som «patetiske, veike og uakseptable».

– Selv med vårt syltynne republikanske flertall kunne vi i det minste ha sikret grensa, sa Greene.

Forslaget hennes om å be Johnson trekke seg fikk kun støtte fra to andre republikanske representanter: Massie og Paul Gosar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnson har hisset på seg mange av sine mest ytterliggående partifeller ved å inngå tverrpolitiske kompromisser for å unngå nedstengninger av statsapparatet og å gi støtte til Ukraina uten å koble dette direkte til strenge sikkerhetstiltak langs grensa mot Mexico, som Demokratene motsetter seg.

Republikanerne har flertall 217 mot 213 i Representantenes hus.