Leder for Demokratene i «Huset»: Faller Ukraina, må USA gå inn med soldater

Russlands president Vladimir Putin har advart mot Macrons trusler om militær intervensjon: – Det er åpenbart at dette blir ett steg unna en fullskala tredje verdenskrig. Jeg tror knapt noen vil være interessert i det.
Russlands president Vladimir Putin har advart mot Macrons trusler om militær intervensjon: – Det er åpenbart at dette blir ett steg unna en fullskala tredje verdenskrig. Jeg tror knapt noen vil være interessert i det. Foto: Sergei Guneyev / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang kommer det politiske signaler fra Ukrainas største militære bidragsyter, USA, om at det kan bli aktuelt å sende amerikanske tropper til Europa for å stanse Putins hær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De oppsiktsvekkende uttalelsene kommer i et intervju med CBSNews.

– Vi kan ikke la Ukraina falle. Hvis vi lar det skje, er det en betydelig sannsynlighet for at Amerika må gå inn i konflikten, ikke bare med pengene våre, men med våre egne soldater, sier leder for Demokratene i Representantenes hus, Hakeem Jeffries.

Ifølge den Demokratiske lederen forsøker Russlands president å gjenskape Sovjetunionen, og at Putin i neste omgang vil true Nato-allierte.

– Vil han bare stoppe i Ukraina? Selvfølgelig ikke

Demokratenes topp-politiker, Hakeem Jeffries. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
Demokratenes topp-politiker, Hakeem Jeffries. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

– Putins invasjon av nabolandet Georgia stoppet ikke der, og heller ikke hans overtakelse av Krim i Øst-Ukraina. Skal vi tro at vi i møte med denne typen konsekvent aggresjon, og vi lar Vladimir Putin lykkes i Ukraina, at han bare vil stoppe i Ukraina? Selvfølgelig ikke, advarer Jeffries.

Fram til nå har det nærmest vært tabu å foreslå å sende Nato-soldater inn på ukrainsk territorium. Frankrikens president Emmanuel Macron har imidlertid signalisert at franske soldater kan bli sendt til Ukraina, noe både USA, Tyskland og Nato sier er uaktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en veldig farlig utvikling

– Vi er ikke i en slik situasjon i dag, men alle muligheter er åpne. Jeg ser ingen grunn til å være presis. Jeg akter ikke å gi Putin innblikk i det, sa Macron til fransk TV i mars. I forrige uke gjentok Macron sitt kontroversielle budskap:

– Jeg utelukker ingenting, fordi vi står overfor noen som ikke utelukker noen ting, sa den franske presidenten, ifølge Reuters og LeMonde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreml-talsmann, Dmitrij Peskov, var raskt ute med å kommentere Macrons advarsel om mulig fransk intervensjon.

– Dette er en veldig farlig utvikling. Uttalelsen er veldig viktig og veldig farlig, uttalte Kreml-talsmann Dmitrij Peskov, ifølge Moscow Times.

– Ett steg unna en fullskala tredje verdenskrig

Vladimir Putin har tidligere uttalt seg om Macrons trusler.

– Det er åpenbart at dette blir ett steg unna en fullskala tredje verdenskrig. Jeg tror knapt noen vil være interessert i det, sa Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Polens utenriksminister, Radoslaw Sikorski, har imidlertid stilt seg åpen for å sende Nato-soldater til Ukraina.

– Jeg setter pris på Macrons initiativ, for det handler om at Putin skal være redd, ikke at vi skal være redd for Putin. Tilstedeværelsen av Nato-styrker i Ukraina er ikke utenkelig, skrev Sikorski på X.

– Ikke en eneste italiensk soldat vil noen gang dø i Macrons navn

Frankrikes president, Emmanuel Macron. Christophe Ena / AP / NTB
Frankrikes president, Emmanuel Macron. Christophe Ena / AP / NTB

Den italienske visestatsministeren, Matteo Salvini, har derimot gått hardt ut mot Macrons forslag, og stempler den franske presidentene som en krigshisser.

– Jeg mener at president Macron med sine ord utgjør en fare for vårt land og vårt kontinent. Jeg vil ikke etterlate vårt barn et kontinent som er klar for å gå inn i tredje verdenskrig, la han til. Ikke en eneste italiensk soldat vil noen gang dø i Macrons navn, har Salvini uttalt, ifølge ansa.it.

Flere Nato-land, deriblant Norge, har utelukket bruk av Nato-soldater i Ukraina.

USAs president Joe Biden har tidligere lovet at amerikanske soldater ikke skal kjempe på ukrainsk jord, ifølge CNBC. I sin State of the Union-tale i mars gjentok han løftet, og la til at Ukraina vil kunne beseire Russland på egen hånd ved hjelp av amerikansk militær og økonomisk hjelp.