Filippinene anklager Kina for trakassering i Sør-Kinahavet

Videoen fra den filippinske kystvakten viser hvordan den kinesiske kystvakten bruker vannkanoner mot et fartøy fra den filippinske kystvakten. Hendelsen skjedde tirsdag i et omstridt område i Sør-Kinahavet som er rikt på fisk og andre havressurser. Foto: Den filippinske kystvakten / AP / NTB
Videoen fra den filippinske kystvakten viser hvordan den kinesiske kystvakten bruker vannkanoner mot et fartøy fra den filippinske kystvakten. Hendelsen skjedde tirsdag i et omstridt område i Sør-Kinahavet som er rikt på fisk og andre havressurser. Foto: Den filippinske kystvakten / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filippinene anklager Kina for å ha brukt vannkanoner samt andre former for aggressiv atferd mot filippinske båter i Sør-Kinahavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den filippinske regjeringen kunngjorde torsdag at den har innkalt en diplomat fra Kinas ambassade i Manila for å overlevere en protest.

I en uttalelse anklages den kinesiske kystvakten og en «kinesisk maritim milits» for å ha trakassert filippinske fartøy med en rekke metoder. To filippinske båter skal ha blitt ødelagt, den ene en kystvaktbåt den andre fra landets fiskeridirektorat.

Hendelsen skjedde tirsdag i næringen av Scarborough Shoal, en samling rev som Filippinene tidligere kontrollerte, men som Kina tok kontroll over i 2012.

Kina har siden utplassert kystvaktskip og lagt ut fysiske hindringer ved revet slik at filippinske fiskere ikke får tilgang til grunne farvann der det er mest fisk.

Kina har forklart tirsdagens hendelse med at filippinske fartøy krenket kinesisk territorium.