DN: Svensk politi «lekker» til kriminelle gjenger

Kriminelle gjenger i Sverige har ved en rekke tilfeller lykkes med å rekruttere politifolk som lekker hemmeligstemplet informasjon og varsler om forestående aksjoner, viser en gransking Dagens Nyheter har gjennomført. Illustrasjonsfoto: Johan Nilsson / TT / NTB
Kriminelle gjenger i Sverige har ved en rekke tilfeller lykkes med å rekruttere politifolk som lekker hemmeligstemplet informasjon og varsler om forestående aksjoner, viser en gransking Dagens Nyheter har gjennomført. Illustrasjonsfoto: Johan Nilsson / TT / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansatte i svensk politi blir rekruttert av kriminelle gjenger for å lekke hemmeligstemplet informasjon og varsle om aksjoner, skriver Dagens Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisens gransking har det siden 2018 kommet 514 anmeldelser på forhold der ansatte i politiet mistenkes for å ha spilt på lag med kriminelle gjenger.

Flere av anmeldelsene har resultert i fellende dom, og minst 30 politiansatte er utpekt som sikkerhetsrisiko og har enten blitt tvunget til å slutte eller sagt opp selv.

I 14 tilfeller foreligger det sterke beviser for at politiansatte har gitt hemmeligstemplet informasjon til kriminelle.

Lekkasje fra politiet sammenfaller også i tid med minst fire drap eller drapsforsøk.

De kriminelle benytter flere metoder for å verve politifolk, og én metode som ofte brukes er å innlede seksuelle forhold, viser DNs kartlegging.

– Dette er farlig for demokratiet. Folk risikerer å miste troen på samfunnet, sier avdelingssjef Martin Valfridsson i det svenske politiets spesialenhet.