Sommer-OL i Paris: Forbereder på enda flere innsatte i fullpakket fengsel

I et brev til franske påtalemyndigheter datert 15. januar, ba justisminister Eric Dupond-Moretti om «raske, sterke og systematiske reaksjoner» på overtredelser som kan forstyrre lekene.
I et brev til franske påtalemyndigheter datert 15. januar, ba justisminister Eric Dupond-Moretti om «raske, sterke og systematiske reaksjoner» på overtredelser som kan forstyrre lekene. Foto: Layli Foroudi / REUTERS
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kriminalomsorgen må forberede seg på det verste, mener Eric Mathais, aktor i forstaden Seine-Saint-Denise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OL nærmer seg med stormskritt og vertsbyen Paris er godt i gang med forberedelsene til det enorme arrangementet i sommer. Det får innbyggerne i metropolen kjenne på.

I et forsøk på å polere byen har også politiet trådt til verks, og slår til mot stadig mindre overtredelser.

2,5 kilometer fra sommerens bokse- og fektearena, Paris Arena Nord, står det en høy, grå betongmur rundt fengselet Villepinte. Der tar de imot fanger til varetektsfengsling og korte dommer fra den travle retten Bobigny, i forstaden Seine-Saint-Denise.

Villepinte er i dag et av de mest overfylte fengslene i Frankrike, skriver Reuters.

Se video: OL-draktene får utøvere til å rase

– Press om å stramme inn

Eric Mathais, fra retten i Bobigny, mener det er viktig å begrense antallet fanger, men innrømmer at det blir vanskelig å klare før OL.

– Det er lettere sagt enn gjort da jeg er under ekstremt press fra alle om å stramme inn enda mer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere fra rettssystemet i Seine-Saint-Denise bekrefter at systemet opererer på grensen til sin kapasitet. 8. april var det 1048 innsatte ved Villepinte, ifølge direktør Pascal Spenle. Fengselet er laget for huse 582 innsatte.

Pascal Spenle planlegger å overføre innsatte til andre fengsler, og frigjøre 220 plasser. Foto: Layli Foroudi / REUTERS
Pascal Spenle planlegger å overføre innsatte til andre fengsler, og frigjøre 220 plasser. Foto: Layli Foroudi / REUTERS

Innsatte forteller at de tilbringer det meste av dagene sine i cellene sine. Der har de vært opptil tre innsatte i celler designet for én, delt et toalett og dusjet annenhver dag.

For å unngå å nå bristepunktet, nesten doblet dommerne ved Bobigny-domstolen antall tidlige løslatelser fra Villepinte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel opererte Villepinte med 180 prosent kapasitet tidlig i april, opp fra 177 prosent i april året før og 168 prosent året før, viser data fra fengselet og justisdepartementet.

– Dette er bare begynnelsen

Mange av OL-arrangementene blir holdt i Seine-Saint-Denis. Regionen har den høyeste innvandrerandelen i Frankrike. Lærere her har vært i streik siden februar, og sier skolene i området er underfinansierte. Hjemløse og reisende har satt opp leirer og okkupert hus i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olivier Cahn, en sosiolog ved CESDIP, et fransk senter for forskning på juss og fengsler, at strenge straffer i uforholdsmessig grad påvirket de fattige, migranter og hjemløse.

Michel Lavaud, Seine-Saint-Denis’ politidirektør, kalte forrige uke politiaksjonen for en opprydding og sa at operasjonen vil gi trygghet for lokalbefolkningen og «turister, publikum, idrettsutøvernes familier».

I mars og april har politiet utplassert 4000 personell ekstra i området.

– Dette er bare begynnelsen, vi skal øke intensiteten før lekene, sa Lavaud.