Kreml: USAs støtte til Ukraina vil drepe enda flere ukrainere

Vladimir Putin er ikke spesielt fornøyd med at støttepakken til Ukraina  ble vedtatt i Representantenes hus. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kreml via AP / NTB
Vladimir Putin er ikke spesielt fornøyd med at støttepakken til Ukraina  ble vedtatt i Representantenes hus. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kreml via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske militærhjelpen til Ukraina «vil drepe enda flere ukrainere», sier russiske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen kommer etter at Representantenes hus har godkjent en støttepakke til Ukraina på 61 milliarder dollar.

– Avgjørelsen om å gi støtte til Ukraina var ventet og forutsigbar, sier president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

– Vil berike USA enda mer

– Det vil berike USA enda mer og ødelegge Ukraina ytterligere, ved å drepe enda flere ukrainere på grunn av regimet i Kyiv, sier han.

Russland invaderte Ukraina i full skala i februar 2022, og ukrainske styrker har siden kjempet mot den russiske invasjonshæren.

Se video: Ukrainske soldater overgir seg

Sliter

Ukraina har de siste månedene slitt hardt i kampen mot de russiske invasjonsstyrkene. President Volodymyr Zelenskyj har gjentatte ganger bedt om forsyninger av luftvern og artillerigranater.

Amerikanske militære har anslått at Russland, som blant annet skal ha fått overført materiell fra Nord-Korea og Iran, har fem ganger så stor ildkraft som ukrainerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetsbyrået AP beskriver debatten i forkant av avstemningen som alvorstung og målrettet. Både republikanske komitéledere og toppdemokratene i gruppene oppfordret til en rask behandling av saken.

– Verdens øyne er på oss, historien vil dømme oss ut fra hva vi gjør her nå, sa Texas-republikaneren Michael McFaul, som leder utenrikskomiteen.

Da støtten var vedtatt, brøt det ut jubel og klapping i salen. Enkelte viftet med ukrainske flagg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Takknemlig

Reaksjonene lot heller ikke vente på seg. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takket USA i en melding på X/Twitter.

– Jeg er takknemlig overfor Representantenes hus, begge partier, og speaker Mike Johnson personlig, for beslutningen som gjør at historien er på rett spor, skrev han.

Også Nato-sjef Jens Stoltenberg gledet seg over utfallet.

– Jeg ønsker velkommen at Representantenes hus i USA har godkjent en stor ny støttepakke til Ukraina. Ukraina bruker våpnene som de Nato-allierte gir landet til å ødelegge den russiske kampevnen. Dette gjør oss alle tryggere, både i Europa og Nord-Amerika, sier Stoltenberg på X/Twitter.

– Dette er svært gledelige nyheter. Denne støtten er sårt tiltrengt og vil blant annet bidra til å gi Ukraina bedre luftverndekning, skriver utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en epost til NTB.