Biden vil tredoble tollen på kinesisk stål og aluminium

President Joe Biden taler på et valgkampmøte i Scranton i Pennsylvania. Han forslår nå å tredoble tollen på kinesisk stål og aluminium. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
President Joe Biden taler på et valgkampmøte i Scranton i Pennsylvania. Han forslår nå å tredoble tollen på kinesisk stål og aluminium. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Joe Biden, som er på valgkampturné i et industriområde i vippestaten Pennsylvania, går inn for å tredoble tollen på kinesisk stål og aluminium.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget skulle legges fram på et møte med stålarbeidere i Pittsburgh onsdag og begrunnes i et ønske om å beskytte amerikanske arbeidere og produsenter mot det han kaller urettferdig konkurranse fra billig kinesisk import.

– Kinesiske subsidier til sin stål og aluminiumsindustri betyr at amerikanske høykvalitetsprodukter undergraves av billige kinesiske alternativer som produseres med høyere utslipp, heter det i en begrunnelse fra Det hvite hus.

Både Biden og Donald Trump har de siste dagene drevet valgkamp i Pennsylvania, som trolig spiller en avgjørende rolle ved presidentvalget til høsten. Det hvite hus insisterer likevel på at utspillet har mer å gjøre med å skjerme amerikansk produksjon enn å appellere til arbeidervelgere.

Det hvite hus mener at det globale markedet og fri konkurranse undergraves av Kinas overproduksjon, men høyere toll innebærer risiko. Dyrere stål og aluminium kan øke prisen på biler, bygningsmaterialer og andre produkter for amerikanske forbrukere.