BBC: Over 50.000 russiske soldater drept i Ukraina

Over 50.000 russiske soldater er drept i Ukraina, melder BBC, som har drevet systematisk telling. Det som omtales som «kjøttkvernstrategi» er del av årsaken.

Ukrainske soldater forsvarer seg med feltartilleri ved Avdijivka. Russene mistet tusener av soldater, blant dem fanger rekruttert i fengslene, under offensiven mot Avdijivka. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB
Ukrainske soldater forsvarer seg med feltartilleri ved Avdijivka. Russene mistet tusener av soldater, blant dem fanger rekruttert i fengslene, under offensiven mot Avdijivka. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

BBC Russian, den uavhengige mediegruppen Mediazona og frivillige har telt døde soldater siden februar 2022, blant annet ved å registrere nye graver i kirkegårder over hele landet, samt ved å følge med på åpne kilder som offisielle rapporter, aviser og sosiale medier.

Opptellingen til BBC viser at antall døde i det andre året av krigen var enda høyere enn i det første året. Minst 27.300 soldater døde i det andre året, noe som viser at de små framskrittene som er gjort, har en ekstremt høy menneskelig kostnad.

Det store antall falne er en følge av «kjøttkvernstrategi», der bølger av soldater sendes framover for å slite ned de ukrainske styrkene og avsløre overfor russisk artilleri hvor de er. Flere kilder forteller om mangelfullt utstyr og ubrukelige våpen.

– Mange soldater hadde rifler som ikke var egnet for kamp, skriver den russiske bloggeren Vladimir Grubnik, som støtter Russlands krig, på sin Telegram-kanal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallet 50.000 er åtte ganger så høyt som det eneste offisielle tallet russerne har gitt, i september 2022, og antall drepte er trolig langt høyere. Blant annet er lokale militser i de okkuperte områdene ikke regnet med.

I begynnelsen av krigen var de fleste soldatene profesjonelle som utførte kompliserte militæroperasjoner. Men etter hvert som de fleste av dem er døde eller såret, erstattes de av mindre erfarne soldater, blant dem fanger hentet fra fengsel, skriver BBC.

Kanalens analyse viser at fangene dør raskere på frontlinjen. De har knapt trening og overlever gjennomsnittlig bare i to måneder.