Desillusjonerte unge amerikanske menn blir mer konservative

Sosiale medier trekker unge konservative menn mot mer ekstreme og konservative rollemodeller, viser den omfattende undersøkelsen med over 300.000 deltakere. 
Foto: Ty Oneil, AP/NTB
Sosiale medier trekker unge konservative menn mot mer ekstreme og konservative rollemodeller, viser den omfattende undersøkelsen med over 300.000 deltakere. Foto: Ty Oneil, AP/NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en omfattende undersøkelse står unge amerikanske menn fram som den eneste gruppen som har blitt mer konservative det siste tiåret. Alle andre er mer liberale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målingen fanger opp fortvilelse og desillusjon overfor politikk og gir et omfattende bakgrunnsmateriale til en rekke valg verden over i år. 20 land er med i undersøkelsen som er gjennomført av forskningsselskapet Glocalities.

Hele 300.000 har svart på spørsmålene i undersøkelsen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Her blir deltakerne blant annet bedt om å plassere seg selv på en skala fra håp til fortvilelse og på en annen skala mellom kontroll og frihet, med andre ord plassere seg selv et sted mellom liberalisme og konservatisme.

Verden blir mer liberal

I snitt ble verden litt mer liberal i årene 2014-2023, men den ble også litt mer pessimistisk, ifølge undersøkelsen som er gjort i land som utgjør nær 60 prosent av verdens befolkning.

– Over hele verden føler unge seg sviktet av samfunnet. Bølgen av fortvilelse blant amerikansk ungdom er langt sterkere enn hva vi finner hos unge voksne i EU-landene, sier Martijn Lampert som er forskningssjef i Glocalities.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontroll framfor frihet

Unge menn i USA er en eneste befolkningsgruppen i USA eller de sju EU-landene i undersøkelsen som har blitt mer konservative siden 2014. De lener seg mot kontroll framfor frihet. Nesten 15.000 amerikanere deltok i undersøkelsen, av dem 2.200 menn i alderen 18–34.

– Følelsen av håpløshet, å være desillusjonert, og i opprør mot kosmopolitiske verdier forklarer delvis framveksten av høyreradikale anti-elitepartier over hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Algoritmene i sosiale medier forsterker trenden med å trekke moderat konservative unge menn mot mer ekstreme og radikalt konservative rollemodeller, sier Martijn Lampert til Reuters.

Skarpt skille

Spørreundersøkelsen synliggjør en skarp grense mellom verdens unge menn og verdens unge kvinner. Begge kjønn er opptatt av karriereutsikter, finansiell sikkerhet og utdanning.

Men der menn i alderen 18–34 tar over for 55–70 åringer som den mest konservative gruppen, ble kvinner mellom 18–34 mer liberale og antipatriarkale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en skala der 1 representerer mest konservativ og 5 mest liberal, har unge kvinner flyttet seg fra 3,55 i 2014 til 3,78 i 2023. Menn i samme alder ble generelt også mer liberale med en økning fra 3,29 til 3,36. Men de amerikanske unge mennene gikk andre veien fra 3,48 til 3,46.

De over 55 har blitt mer håpefulle

Globalt har vi sannsynligvis aldri sett en mer liberal gruppe enn verdens unge kvinner i dag, heter det i rapporten. Unge kvinner bekymrer seg for sosiale saker som seksuell trakassering, familievold, barnemishandling og neglisjering.

Unge menn er mer interessert i å oppnå sosial og økonomisk status, konservative familieverdier, konkurranse, mot og ære.

Menn og kvinner over 55 er den eneste gruppen som har blitt mer håpefull, i tillegg til å bli mer liberale.

For å måle sosiale verdier, spør Glocalities hva de mener om patriarkatet, fleksible kjønnsroller, giftermål mellom samme kjønn, og seksuell omgang før giftermål. Spørsmålene som måler følelsene, handlet om framtidsutsikter og følelse av å bli sveket av samfunnet.