Ekspert: – Ukraina avhengig av støtte fra USA for å vinne

Ukrainske soldater under treing på ukjent lokasjon sør i Ukraina.
Ukrainske soldater under treing på ukjent lokasjon sør i Ukraina.  Foto: Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En hjelpepakke til Ukraina står bom fast i den amerikanske kongressen. Krigsekspert Palle Ydstebø er klar på at Ukraina er avhengig av støtten fra USA for å vinne krigen. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag advarte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at dersom den amerikanske kongressen ikke godkjenner den militære støttepakken til Ukraina , kommer vi til å tape krigen mot Russland.

– Det er nødvendig å spesifikt si til Kongressen at dersom Kongressen ikke hjelper Ukraina, kommer Ukraina til å tape krigen, sa Zelenskyj i et videomøte med den ukrainske innsamlingsorganisasjonen.

Palle Ydstebø, sjef for seksjon landmakt på Krigsskolen ved Forsvarets høyskole, mener at hvis Ukraina får støtte av EU-landene tidsnok, så vil det være nok for å unngå tape krigen på kort sikt. Med kort sikt sikter Ydstebø til i løpet av året.

– Men for å vinne krigen er Ukraina avhengig av denne amerikansk støtten, og mer til, om nå ikke EU dobler det de har lagt opp til, sier han til ABC Nyheter.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Ukraina: Skal bruke «Kakerlakken» på frontlinjen

Åpen for lån

Hjelpepakken, som skal være på rundt på 60 milliarder dolar (om lag 644 milliarder kroner etter dagens kurs), står bom fast i Kongressen fordi Republikanerne blokkerer den.

– Et viktig forhold er at det er USA som produserer flere av de kritiske våpensystemene Ukraina trenger, og har kapasitet til å produsere i så store mengder at de ukrainske styrkene kan få et materielt overtak på russerne og begynne å avgjøre krigen til sin fordel, påpeker Ydstebø.

Mangler ammunisjon og luftvern

Lørdag sa Zelenskyj at Ukraina er åpen for at støttepakken fra USA kan gis som lån.

Han advarte også om at Ukraina kan gå tom for luftvern dersom de russiske angrepene fortsetter i samme takt som nå og at Ukraina ikke har nok artilleriammunisjon til å gjennomføre motoffensiver.

Den siste tiden har Russland latt bomber, raketter og droner regne over Ukraina. Samtidig har Ukraina i lengre tid slått alarm om at de mangler både ammunisjon og luftvern.

Både Nato og EU prøver å få fortgang i våpenproduksjonen for å forsyne ukrainerne med mer våpen. Men det tar tid.