Medvedev om Nato-personell i Ukraina: – Ingen fanger!

Dmitrij Medvedev overrekker presidentembete tilbake til Vladimir Putin i 2012.
Dmitrij Medvedev overrekker presidentembete tilbake til Vladimir Putin i 2012. Foto: Foto: Jekaterina Sjtukina / NTB / RIA-Novosti / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere russisk president Dmitrij Medvedev går hardt ut mot en mulig utplassering av Nato-personell i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en diskusjon på X gjorde Dmitrij Medvedev det klart at eventuelle Nato-soldater på ukrainsk territorium ville bli betraktet som fiender av det russiske militæret.

Nato skal ennå ikke ha sendt personell til Ukraina. I tillegg har generalsekretær Jens Stoltenberg gjort det klart at dette ikke vil være aktuelt i nær fremtid.

Imidlertid oppfordret Stoltenberg Natos utenriksministre til å planlegge langsiktig militær støtte til Ukraina denne uken.

– Bare noen få tropper vil bli plassert

Medvedev, som nå er nestleder for Sikkerhetsrådet i Russland og en sterk støttespiller av Vladimir Putin , stiller seg imidlertid tvilende til at Nato ikke har en plan for intervensjon i Ukraina, skriver Newsweek.

– Bare noen få tropper vil bli plassert i et område nær Lviv og kanskje i Kyiv, for å avlaste den ukrainske hæren. På en måte holde orden og organisere; opplæring og å sende spesialstyrker til noen områder. Ingenting mer, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Implikasjon: Folk i våre land, slapp av. Det vil bare bli noen få kister. Og dere, russere, ikke bli for engstelige, vi kommer ikke til å starte krig.

Se video: Voldsomme eksplosjoner i Kharkiv

– Behandles som fiender

Diskusjonen har i det siste blitt mer aktuell, spesielt etter at den franske presidenten Emmanuell Macron i februar sa at han ikke kunne utelukke at vestlige soldater til slutt vil bli sendt til Ukraina.

Selv om Macron i etterkant justerte uttalelsen, har han fastholdt at temaet om å utplassere vestlige tropper for å hjelpe Ukraina ikke bør være tabu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medvedev fortsetter på X med noen kraftige gloser og hevder at Natos eventuelle styrker vil bli en del av Ukrainas vanlige styrker.

– Derfor kan de kun behandles som fiender; og ikke bare fiender, men som eliteavdelinger, Hitlers SS-straffere, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen Fanger

Medvedev er kjent for å komme med svært kraftige uttalelser. Han kommer blant annet stadig vekk med trusler om atomkrig.

Professor i militær strategi og operasjoner, Tormod Heier, har tidligere sagt til ABC Nyheter at betydningen av den tidligere russiske presidentens uttalelser ikke er stor.

– Medvedev spiller rollen som hauk og gir Putin et bredere register av ulike politiske aktører å spille på i propaganda-krigen som føres mellom øst og vest, sa Heier i januar.

Ekspertenes uttalelser om Medvedevs rolle letter likevel ikke en demper på kraften i X-innlegget hans.

– Det kan bare være en regel for disse utenlandske lusene: ingen fanger! Og for hver drepte Nato-soldat, sprengt i luften eller brent, må det være en maksimal belønning. Og kroppene vil ikke leveres tilbake. La slektningene i utlandet lide, avslutter eks-presidenten.