Etterretning: Russland avslører sin egen kampfly-bløff

Russland er en sterkere luftmakt enn Ukraina. Bildet viser russiske angrepsfly av typen Sukhoi Su-25 på oppdrag i Ukraina i 2023.
Russland er en sterkere luftmakt enn Ukraina. Bildet viser russiske angrepsfly av typen Sukhoi Su-25 på oppdrag i Ukraina i 2023. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å male kampfly på bakken håper Russland på forvirre ukrainerne. Likevel lander invasjonsstyrkens helikoptre jevnlig på toppen av «kampflyene».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er kjent at Russland maler det som skal forestille kampfly på bakken på luftbaser for å forvirre fienden.

Håpet er at Ukraina skal være usikkre på antallet fly Russland har i arsenalet sitt og at angrep rammer tegningene fremfor flyene.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

Ifølge Storbritannias forsvarsdepartementet har britisk etterretning identifisert fenomenet på minst tolv russiske flybaser, derblant Kirovskoe-basen på den okkuperte Krimhalvøya.

Fra lufta kan man bli lurt. Russerne har imidlertid et problem:

Lander på tegningene

– Russiske helikoptre lander fortsatt regelmessig på de malte lokkeflyene, noe som undergraver bløffen fullstendig, skriver det britiske forsvarsdepartementet i en etterretningsoppdatering på X, tidligere kjent som Twitter.

På et bilde departementet deler kan man se et russisk helikopter stå parkert på Kirovskoe-basen på Krimhalvøya. Under helikopteret kan man se et påmalt kampfly av typen Sukhoi Su-30.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette avslører også den sanne størrelsen til flystyrkenene på disse flybasene, som Russland trolig prøver å skjule for ukrainsk etterretning, heter det videre.

Se video: Her løper de for livet

Har tapt flere militære fly

Så langt i 2024 har den russiske krigsmaskinen mistet flere fly til strid og ulykker. Overvåkingsfly av typen Berjev A-50 ble hevdet nedskutt av Ukraina i både januar og februar.

Også et Iljusjin Il-22 kommandofly over Azovhavet ble meldt nedskutt over Azovhavet på starten av året.

Transportfly og flere kampfly av typene Sukhoi Su-34 og Su-35 har også gått i bakken.