Putin satte inn en hel bataljon med tanks: Så slo ukrainsk brigade grusomt tilbake

En russisk stridsvognskolonne som ble nedkjempet utenfor Tonen'ke ved Avdviika. (Foto: Ukrainas 35. Air Assault Brigade)
En russisk stridsvognskolonne som ble nedkjempet utenfor Tonen'ke ved Avdviika. (Foto: Ukrainas 35. Air Assault Brigade)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske styrker har gått på ett av sine mest ydmykende nederlag siden invasjonen startet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et storstilt angrep bestående av mange titalls tanks, skal ukrainske forsvarere ha ødelagt minst 20 russiske stridsvogner og drevet angriperne tilbake.

Det massive slaget skal ha funnet sted lørdag. Flere internasjonale medier, deriblant Forbes og Newsweek omtaler den voldsomme trefningen, som endte med russisk nederlag.

Les alt om krigen i Ukraina

Oppildnet av erobringen av den ukrainske byen Avdiivka, skal russerne ha anlagt et voldsomt stormløp mot de nye ukrainske forsvarslinjene på utsiden av byen.

Et av krigens største tanksangrep

Da de russiske generalene ga ordre om å angripe skal en hel bataljon med stridsvogner ha blitt mobilisert. Det er omtrent samme antall tanks som det norske forsvaret alene kan stille til disposisjon i en skarp situasjon.

En bataljon har som regel tre pansereskadroner, i tillegg til et par stridsvogner til i stabseskadronen. Totalt er det normalt 33 til 60 stridsvogner i en bataljon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Forbes skal angrepet ha vært et av de største tanksangrepene mot ukrainske stillinger siden invasjonen startet 24. februar 2022.

– Mistet en tredjedel av tanksene

Men russerne møtte på så kraftig motstand at de til slutt måtte trekke seg tilbake. Da slaget var over lå minst 20 russiske stridsvogner igjen på slagmarken.

I tillegg skal russerne ha mistet 12 infanterikampvogner tilhørende Russlands 6. stridsvognregiment, som igjen er en del av den 90. russiske stridsvognsdivisjon.

– Da røyken lettet hadde russerne etterlatt seg en tredjedel av sine tanks på en vei vest for ruinene av Avdiivka i det østlige Ukraina, opplyser en militær ukrainsk kilde.

Slagkraftig tross mangel på ammunisjon

Det skal ha vært Ukrainas 25. brigade som først oppdaget konvoien og ledet det kraftige motangrepet og påførte russerne store tap.

Til tross for problemer med tilførsel av essensiell ammunisjon, er ukrainske brigader fortsatt i stand til å forsvare seg ved hjelp av landminer, artilleri, panservernraketter og angrepsdroner.