Bygger Europas største Nato-base tett på Russland

Medlemmer av den amerikanske 101. luftbårne divisjonen deltar i en luftangrepsdemonstrasjon ved Mihail Kogălniceanu flybase.
Medlemmer av den amerikanske 101. luftbårne divisjonen deltar i en luftangrepsdemonstrasjon ved Mihail Kogălniceanu flybase. Foto: AP/Andreea Alexandru
Artikkelen fortsetter under annonsen

Byggingen av det som vil bli Europas største militære base er i gang. Den ligger ved Svartehavskysten i Romania.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Romania er et strategisk viktig medlemsland i Nato med sin nærhet til Russland og kystlinje ved Svartehavet. Bare 100 kilometer fra den ukrainske grensen ligger det rumenske luftforsvarets base Mihail Kogălniceanu.

Det er denne basen som skal utvides og prosjektet vil koste 2,7 milliarder dollar. Basen vil da få en omkrets på omtrent 32 kilometer og dekke et område på rundt 28 km2. Her vil det være plass til å huse 10.000 Nato-personell, inkludert deres familier.

Nå har arbeidet med basens grunnleggende infrastruktur – som adkomstveier og strømnett – begynt. Etter hvert forventes det at det i tillegg skal bygges flere nye rullebaner, skriver Newsweek.

Se video: Russisk soldat overgir seg: – Overlevde «kjøttkverna»

Et anker

Siden Russland annekterte Krim-halvøya i 2014 har Nato økt sin tilstedeværelse i de østlige medlemslandene, med styrker i de baltiske landene. Etter invasjonen av Ukraina i 2022 har Nato opprettet fire nye stridsgrupper i Bulgaria, Ungarn, Slovakia og Romania.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Basens leder, Nicolae Crețu, forteller at utbyggingen vil bestå av vedlikeholdshangarer, drivstofflager, ammunisjon, utstyr, luftfartstekniske materialer, simulatorer, spisefasiliteter og innkvartering.

Romanias statsminister, Marcel Ciolacu, sa i sommer at han ser på Romania som et anker for Natos og EUs østlige flanke.

– En pålitelig alliert

Romania ser nå mot et tettere samarbeid med sine Nato-allierte – spesielt USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Romania er, og vil fortsette å være, en pålitelig alliert av USA som er dedikert til stabilitet og fred i Sentral- og Øst-Europa. Vi er fast bestemt på å sterkt bidra til det transatlantiske fellesskapet og støtte demokratiske verdier og grunnleggende rettigheter og friheter, sa Ciolacu.

Dorin Popescu, en rumensk militær- og politisk analytiker mener Mihail Kogălniceanu-basen vil bli den viktigste permanente Nato-militærstrukturen i umiddelbar nærhet av konflikten i Ukraina, ifølge Euronews.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg til de eksisterende kapasitetene til Mihail Kogălniceanu designer vi også den nødvendige infrastrukturen for å kunne huse og støtte bakkekapasiteter for spesialoperasjoner eller hvilken som helst annen type militær kapabilitet som er nødvendig for å kunne reagere innenfor gjeldende sikkerhetskontekst, sier Crețu.