Etterretningssjef Budanov: Ukraina forbereder en større militær operasjon på Krimhalvøya

– Alt dette var en forberedelse til en større operasjon på Krim, sier generalmajor og leder for den ukrainske etterretningstjenesten, generalmajor Kyrylo Budanov, om de mange angrepene mot den russiske Svartehavsflåten.
– Alt dette var en forberedelse til en større operasjon på Krim, sier generalmajor og leder for den ukrainske etterretningstjenesten, generalmajor Kyrylo Budanov, om de mange angrepene mot den russiske Svartehavsflåten. Foto: Evgeniy Maloletka / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

De mange angrepene mot russiske skip i Svartehavet, og spesielt i farvannene rundt Krim, er bare et forvarsel om hva som er i gjære.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier sjef for Ukrainas etterretningstjeneste, generalmajor Kyrylo Budanov i en TV-dokumentaren «fra Dnipro til Krim».

Ukrainske styrker har i løpet av krigens to første år senket eller ødelagt om lag en femtedel av Svartehavsflåten. De russiske tapene omfatter både store landgangsfartøy, kryssere, fregatter, en ubåt og flere mindre fartøy.

Les alt om krigen i Ukraina her!

Dette har svekket den russiske marinen så mye at de ikke lenger kan operere fritt i Svartehavet uten risiko for å bli utsatt for ukrainske drone- eller missilangrep. Angrepene har tvunget Russlands Svartehavsflåte til å operere lenger øst og lenger unna det ukrainske fastlandet.

– Alt dette var en forberedelse til en større operasjon

I tillegg har svekkelsen gitt Ukraina muligheten til å eksportere korn og andre varer veier sjøveien uten at russiske styrker er i stand til å stanse dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå bekrefter sjefen for Ukrainas etterretningstjeneste, Kyrylo Budanov, at de mange fulltrefferne på russiske krigsskip bare er begynnelsen på hva som snart vil skje.

– Alt dette var en forberedelse til en større operasjon på Krim. En måte å sjekke at vår forståelse av måter å komme seg inn og ut derfra er riktig, uttaler Budanov, skriver Ukrainska Pravda.

Video: Treffer russisk kommandosenter

– Mange tror at de har blitt glemt og forlatt

Budanov har også en spesiell hilsen til de mange ukrainere som lever under russisk okkupasjon.

– Det er også bra for folk som har tilbrakt ti år under okkupasjon. Mange av dem tror at de har blitt glemt og forlatt. Ikke alle er like glade for det som det ser ut til. Det er mennesker som elsker Ukraina, men tror at de er blitt forrådt. Det er mange slike mennesker. sier E-sjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå varsler den ukrainske etterretningstjenesten en større militær operasjon på Krimhalvøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vurderer mange faktorer før vi angriper

I forrige angrep og senket en spesialenhet fra ukrainsk etterretning, «gruppe 13», et patruljeskip fra den russiske Svartehavsflåten, Sergey Kotov.

– Vi forstår hvordan vi skal manøvrere, i hvilken vinkel vi skal gå inn, fra hvilken side. Vi vurderer mange faktorer før vi angriper. Og etter det begynner vi å lete etter målet. Etter deteksjon, når fartøyet når en gunstig posisjon, blir det foretatt et samtidig angrep av alle droner, sa enhetssjefen med kallesignalet «Thirteen» til Kyiv Post.

Russisk skepsis: – Bløffer

På russisk side festes det derimot ingen lit til Budanovs påstand om et større angrep.

– Det høres mer ut som selvpromotering eller bløff, sier Radfed Dzhabarov, første nestleder for Den internasjonale komiteen i Den russiske føderasjonen.