Derfor kan sukkerfri tyggegummi gi deg luft i magen

Sorbitol brukes blant annet i flere former for tyggegummi.
Sorbitol brukes blant annet i flere former for tyggegummi. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoffet sorbitol får skylden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sorbitol er et sukkeralkohol som benyttes som søtningsmiddel i blant annet sukkerfritt godteri og tyggegummi. Stoffet er også å finne i flere sorter frukter og bær, men i mindre mengder.

Større inntak av stoffet kan føre til blant annet oppblåsthet og diaré, men enkelte kan også oppleve plager etter å fått i seg selv små mengder av stoffet.

Disse regnes som intolerante.

Det skriver amerikanske Newsweek som henviser til en rapport i forskninsjournalen Cell.

Her kan du lese mer om helse!

Slipper unna i magesekken

Vanligvis blir sorbitol brutt ned i magesekken under fordøyelsen, og da er det bare store doser som skaper problemer knyttet til oppblåsthet.

Hvis stoffet ikke brytes ned i magesekken, fraktes det videre til tynntarmen og deretter tykktarmen, hvor andre bakterier bryter det ned ved hjelp av fermentering.

Da kan det dannes gass, og man kan til og med få diaré.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Her går det skrekkelig galt (sterke inntrykk!)¨

Intoleranse

Det er mikroorganismen av typen clostridia som er «ansvarlig» for nedbrytingen av sorbitol i magesekken. Mangel clostridia kan føre til intoleranse, tyder forskning på.

– Forskningen vår tyder på at mikrobiell nedbrytning av sorbitol normalt beskytter mot intoleranse av det. En svekkelse av den mikrobielle evnen til å bryte ned sorbitol fører imidlertid til sorbitolintoleranse, heter det i en uttalelse fra forskerne.

I forskningsrapporten Newsweek omtaler går det frem at antibiotika og mye fet mat kan redusere mengden clostridia i forsøksmus.