Stoltenberg: Avgjørende viktig at Kongressen blir enig om fortsatt Ukraina-støtte

Nato-sjef Jens Stoltenberg er skuffet over at Kongressen i USA ikke har blitt enige i forslaget om Ukraina-støtte. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB
Nato-sjef Jens Stoltenberg er skuffet over at Kongressen i USA ikke har blitt enige i forslaget om Ukraina-støtte. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er avgjørende viktig at Kongressen i USA i nær framtid blir enig om å holde Ukraina-støtten ved lag, ifølge Jens Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Joe Biden har bedt Kongressen om å godkjenne støtte på 61 milliarder dollar til Ukraina, men så langt ser forslaget ut til å strande.

En kombinert pakke med sikkerhetstiltak ved grensen til Mexico, Ukraina-støtte og militær bistand til Israel er forhandlet fram i Senatet, men republikanerne i Kongressen ser ikke ut til å ville vedta den.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sier at de både kan og vil fornye Ukraina-støtten.

Han sier at deres plan A fortsatt er å få Kongressen til å stemme for støttepakken. Noen plan B har de ikke, sier han.

Det er ikke noe alternativ til at USA tar ansvar og skaffer Ukraina det de trenger av artilleri, luftvernsystemer og annet materiell de trenger, sa Sullivan, som holdt pressekonferanse i Brussel sammen med Nato-sjef Stoltenberg onsdag.

Den tyske statsministeren Olaf Scholz reiser fredag på besøk til Washington for å snakke om støtten til Ukraina. Han skal ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA møte flere ledende republikanske politikere, også enkelte som er mot mer amerikansk støtte til den ukrainske forsvarskrigen. Scholz skal også ha møte med president Joe Biden.