Ukraina-krigen: Russland gjør fremskritt i Avdijivka

Et medlem av Ukrainas nasjonalgarde nær frontlinjen i Avdijivka. Bildet er tatt i november i fjor.
Et medlem av Ukrainas nasjonalgarde nær frontlinjen i Avdijivka. Bildet er tatt i november i fjor.  Foto: Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen i den ukrainske byen Avdijivka betegnes som kritisk. De russiske styrkene gjør fremgang i byen. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palle Ydstebø, oberstløytnant og sjef for seksjon landmakt på Krigsskolen ved Forsvarets høyskole, sier de ukrainske styrkene lider under mangel på artilleriammunisjon.

Ukraina har i flere uker vært nødt til å rasjonere granater og prioritere knallhardt på hvilke mål de kan bruke artilleri mot. Ved Avdijivka har det ført til at russerne klarer å trenge seg fram noen hundretalls meter i døgnet, og ukrainerne har verken ildkraft eller reserver nok til å stanse eller slå russerne tilbake, sier Ydstebø til ABC Nyheter.

Tirsdag uttalte den lokale tjenestemannen i den østukrainske byen Avdijivka, Italij Barabasj, at situasjonen i noen deler av byen er kritisk. Det skyldes konstant russisk beskytning og offensiver, ifølge Barabasj.

– I flere uker har vi sagt at situasjonen var svært vanskelig, men under kontroll. Nå er situasjonen svært vanskelig, og noen steder kritisk, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Se video: Her går det galt for russerne

– Vil være et mindre taktisk nederlag

Ydstebø understreker at Russland fortsatt lider store tap.

– Men så lenge de klarer å erstatte ødelagt materiell og falne soldater, så klarer de å presse seg framover. Det har de gjort siden offensiven mot Avdijivka startet for alvor tidlig i oktober 2023, men det er først den siste tiden ukrainerne har vært nødt til å la seg presse tilbake, hovedsakelig grunnet mangel på artilleriammunisjon, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor er det viktig for Ukraina å kjempe for Avdijivka?

– Det er flere grunner. Avdijivka ligger som en ukrainsk lomme inn i den russiske fronten, og har vært forsvart siden 2014. Et ukrainsk tap av Avdijivka vil være et mindre taktisk nederlag, som Bakhmut, og det gir ikke russerne noen mulighet til videre framrykning med de styrkene de har per i dag, svarer Ydstebø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett fra russisk hold, kan en seier i Avdijivka være noe å vise til før presidentvalget i Russland i mars, ifølge oberstløytnanten.

– For Russland virker det som om at Avdijivka kan gi dem en ny sårt tiltrengt seier å vise til før Vladimir Putins «gjenvalg» neste måned, men til store kostnader i materiell og soldater. Ikke det at russerne bryr seg om slikt, så lenge de kan erstatte tapene, understreker Ydstebø.

– Har gitt mulighet til å påføre stygge tap

Oberstløytnant Palle Ydstebø er sjef for seksjon landmakt på Krigsskolen ved Forsvarets høyskole, Foto: Terje Pedersen / NTB
Oberstløytnant Palle Ydstebø er sjef for seksjon landmakt på Krigsskolen ved Forsvarets høyskole, Foto: Terje Pedersen / NTB

Han legger til at, fra ukrainsk side, kan det å nekte Putin militær suksess før valget være en faktor i beregningen, spesielt etter de suksessene mot Svartehavsflåten de siste månedene.

– En annen viktig grunn er at de russiske angrepene har gitt Ukraina mulighet til å påføre russerne stygge tap og slite ned angrepsavdelingene, med relativt små kostnader for de ukrainske styrkene, sier Ydstebø.

Avdijivka ligger fem kilometer fra Donetsk by, har vært utsatt for mer enn fire måneder med vedvarende russiske artilleriangrep, og tjenestemenn sier ikke en eneste bygning i byen er intakt.

Russiske styrker har nesten omringet byen og har kontroll både i nord, øst og sør, skriver NTB.