Frankrikes nasjonalforsamling vedtar å grunnlovsfeste retten til abort

Demonstranter på kvinnedagen i fjor ønsket at retten til abort skal grunnlovsfestes. Arkivfoto: Christophe Ena / AP / NTB
Demonstranter på kvinnedagen i fjor ønsket at retten til abort skal grunnlovsfestes. Arkivfoto: Christophe Ena / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medlemmene av nasjonalforsamlingen i Frankrike har vedtatt et lovforslag som skal forankre kvinners rett til abort i den franske grunnloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lovforslaget ble godkjent i nasjonalforsamlingens underhus med et overveldende flertall. Hele 493 stemte for, mens bare 30 stemte imot.

– I kveld gikk ikke nasjonalforsamlingen og regjeringen glipp av sitt møte med kvinnehistorien, sier justisminister Eric Dupond-Moretti.

For å endre grunnloven må forslaget gå gjennom begge kamre i nasjonalforsamlingen og deretter godkjennes med tre femdeler flertall i en felles sesjon – eller i en folkeavstemning.

President Emmanuel Macrons regjering sikter seg inn mot det første alternativet, selv om han ikke er garantert å få forslaget igjennom. Nå er første skritt gjennomført i underhuset.

Abort ble avkriminalisert i Frankrike i 1975.