Estland-general Martin Herem: Nato undervurderte Russlands kapasitet

Sjefen for de estiske forsvarsstyrkene, general Martin Herem, sammen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, Estlands statsminister Kaja Kallas, og EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, under feiringen av 105-årsjubileet for republikken Estland, i Tallinn, Estland, fredag 24. februar 2023.
Sjefen for de estiske forsvarsstyrkene, general Martin Herem, sammen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, Estlands statsminister Kaja Kallas, og EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, under feiringen av 105-årsjubileet for republikken Estland, i Tallinn, Estland, fredag 24. februar 2023. Foto: Sergei Grits / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske krigsøkonomiens effektivitet har helt kaldt vann i blodet på seierssikre europeiske statsledere. Nato-general mener alliansen feilberegnet den russiske evnen til å mobilisere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med Bloomberg kommer den Estlands forsvarssjef, general Martin Herem, med kritikk av forsvarsalliansens tidligere analyser av Russlands krigspotensiale og evne til rask omstilling.

Les alt om krigen i Ukraina her

– Vesten hadde anslått at Russland kunne produsere en million artillerigranater i året, men etterretninger antyder at landet har kapasitet til å produsere mange ganger mer, uttaler Herem.

Får hjelp av Kina, Iran og Nord-Korea

I tillegg til innenlandsk produksjon av våpen og ammunisjon, har Russland inngått omfattende avtaler om våpen- og ammunisjonsleveranser fra autoritære diktatur som Iran og Nord-Korea. I tillegg bidrar Kina indirekte til å styrke den russiske økonomien ved å øke importen av russisk olje betydelig.

Ifølge general Herem undervurderte Nato Russlands evne til å forsyne sine styrker med militært utstyr til å holde intensiteten oppe. Han viser til at den russiske produksjonen av artillerigranater langt overgår den europeiske innsatsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Her styrter russisk militærfly

– En kamp om ammunisjon

Flere europeiske land har allerede bidratt med betydelige mengder militært utstyr. På den måten har egne lagre krympet. Mandag ble det kjent at Nato har signert en kontrakt for kjøp av artilleriammunisjon for 12,5 milliarder kroner.

– Russlands krig i Ukraina har blitt en kamp om ammunisjon, bekreftet Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Utfordringen er at det trolig vil gå både ett og to år før leveransene er på plass. I tillegg venter Ukraina på nye leveranser fra sin hovedsamarbeidspartner, USA, som er lammet av politisk krangel mellom demokrater og republikanere i Kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed må Ukraina klare seg med det de har til rådighet inntil videre.

Spådommen feilet

I mellomtiden fortsetter Putins krigsmaskin sin brutale aggresjonskrig mot Ukraina. Russiske styrker fyrer av betydelige mer artillerigranater enn Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainske myndigheter har mange ganger advart om mangel på luftvern og ammunisjon. Nå må de trolig vente i måneder, og kanskje år, før de har det de trenger for å slå tilbake den russiske fienden.

Ifølge ny etterretning om Russlands kapasiteter skal Nato ha revurdert sine tidligere analyser av Russlands kapasitet, skriver Bloomberg. Det skjer etter at spådommen om at russiske styrker snart ville stange hodet mot veggen i mangel av militære ressurser, viste seg ikke å stemme.