Lavrov: USA sender «gammelt skrot» til Ukraina

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov langer ut mot USA og Vesten på et møte i FNs sikkerhetsråd. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / NTB
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov langer ut mot USA og Vesten på et møte i FNs sikkerhetsråd. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov tordnet mot USAs intensjoner med Ukraina-hjelp. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

På et møte i FNs sikkerhetsråd i New York mandag anklaget Russlands utenriksminister Sergej Lavrov USA for å gi Ukraina gammelt skrot av våpen samtidig som de bygger opp sitt eget militære.

I november skrev The Washington Post at av de 68 milliardene dollar i militærhjelp Kongressen godkjente for Ukraina, gikk nesten 90 prosent tilbake til USA.

Pengene skal ha blitt brukt til å bygge nye våpen eller erstatte de som ble sendt til Ukraina fra amerikanske lagre, ifølge Newsweek.

Se video: Blir truffet av ukrainske «kamikaze-droner»

– Lønnsomt forretningsprosjekt

Det russiske statlige nyhetsbyrået Sputnik sier at Lavrov refererte til de 90 prosentene til FNs sikkerhetsråd.

Utenriksministeren hevdet også, uten å legge frem bevis, at USA oppdaterer sine egne våpen med midlene øremerket Ukraina, mens stormaktens gammeldagse skrot blir brukt i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA behandler konflikten i Ukraina, ikke som en krig som allerede har krevd hundretusenvis av liv, men som et lønnsomt forretningsprosjekt, skal Lavrov ha sagt under talen.

– Krig mot sine egne

Ukrainske soldater skyter opp missiler fra en BM-21 Grad nær frontlinjene i Bakhmut-regionen i Ukraina, 7. desember 2022. Foto: Shannon Stapleton / Reuters
Ukrainske soldater skyter opp missiler fra en BM-21 Grad nær frontlinjene i Bakhmut-regionen i Ukraina, 7. desember 2022. Foto: Shannon Stapleton / Reuters

Lavrov sa også at krigen som Russlands president Vladimir Putin startet i februar 2022, ikke var mot Ukraina eller det ukrainske folket.

– Russland ble tvunget til å starte en militæroperasjon mot det kriminelle regimet, fordi regimet hadde krysset en grense. Det hadde en følelse av straffrihet og var ikke villig til å gi opp krigen mot sine egne borgere i sør og sørøst i Ukraina, eller politikken med total diskriminering mot russisktalende ukrainere, som fortsatt er flertallet i landet, påsto Lavrov.

Han hevdet videre at Vesten stille har bevæpnet Ukraina og forberedt landet på krig mot Russland i årevis.

I tillegg sa Lavrov at de ukrainske styrkene er fullstendig mislykket på slagmarken og ikke i stand til å beseire eller svekke Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påsto at Russland alltid er klar for fredsforhandlinger, men at fredsplanene som er lagt fram av Ukraina og deres vestlige «herrer», bare brukes til å dekke over en fortsettelse av krigen.

– Alle disse formlene er en blindvei, og jo før Washington, London, Brussel og Paris forstår det, desto bedre er det for Ukraina og Vesten, sa han.