Vladimir Putin tar grep: Vil destabilisere Nato med fokus på Baltikum, ifølge ISW

Russlands president Vladimir Putin på besøk i Pavlovsk statsmuseum under et møte i Sankt Petersburg.
Russlands president Vladimir Putin på besøk i Pavlovsk statsmuseum under et møte i Sankt Petersburg. Foto: Alexey Danichev / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin følger en ny strategi for å destabilisere Nato, ifølge tenketanken Institute for the Study of War» (ISW).

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en rapport som nylig ble publisert av ISW antydes det at Putins nylige retorikk overfor de baltiske statene Litauen, Latvia og Estland har til hensikt å «sette informasjonsbetingelser» for «fremtidige eskaleringer» som kan svekke Nato.

Alle de tre baltiske landene er medlemmer av både Nato og EU.

Newsweek omtalte saken først.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

Se video: Russland: Hevder disse videoene ble skjult med vilje

Kastes ut

Tidligere denne uken kritiserte Putin Latvia og andre baltiske stater for å sette Russlands «sikkerhet» i fare.

– Hendelsene som finner sted i Latvia og andre baltiske land nå, der russere blir kastet ut, er svært alvorlige og påvirker direkte sikkerheten i landet vårt, sa Putin i Moskva tirsdag, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået TASS.

I forrige måned kunngjorde nemlig den latviske regjeringen at de deporterer rundt 1200 russiske statsborgere som ikke har søkt om ny oppholdstillatelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I ISWs rapport hevdes det at Putins uttalelser har til hensikt å fremme «en langvarig Kreml-innsats for å skape informasjonsbetingelser for fremtidige opptrappinger mot de baltiske landene, sannsynligvis som en del av hans bredere innsats for å svekke NATO».

Truet også Finland

ISW bemerker at Putin hadde «truet» Finland i midten av desember, sannsynligvis en henvisning til at den russiske presidenten i et statlig TV-intervju sa at Finland var blitt «dratt» inn i Nato av vestlige allierte og advarte om at dette ville føre til «problemer».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenketanken fortsetter med å si at Putin «fortsatt» forsøker å «svekke og til slutt ødelegge Nato», og at Kreml fremmer «informasjonsoperasjoner» og «hybridkrigføringstaktikk» som skal destabilisere alliansen og legge forholdene til rette for «fremtidige aggressive russiske handlinger mot Nato-land og deres naboer».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Putin gjentatte ganger har protestert mot Natos ekspansjon som en trussel mot Russland, og han har trukket frem denne bekymringen som en faktor i Russlands beslutning om å invadere Ukraina 24. februar 2022.

Allikevel har alliansen ekspandert i løpet av krigen i Ukraina. Det baltiske nabolandet Finland ble medlem i fjor, mens Sverige er i ferd med å bli medlem.