Ekspert: Derfor er Vesten tjent med russisk olje på markedet

Russand og landets president Vladimir Putin rettet oljeeksporten mot Asia etter invasjonen av Ukraina.
Russand og landets president Vladimir Putin rettet oljeeksporten mot Asia etter invasjonen av Ukraina. Foto: Gavriil Grigorov / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fra et vestlig perspektiv er man egentlig tjent med at russisk olje flyter mer eller mindre normalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland er en av verdens største produsenter av olje. Bare USA og Saudi-Arabia produserer mer. Da den russiske bjørnen invaderte nabolandet Ukraina for snart to år siden var vestlige land ute med å sanksjonere mot Russland på en rekke områder. Det ble blant annet etter hvert innført et pristak på 60 dollar per fat russisk olje.

Her kan du lese mer om Russland!

Oljen fant veien til Asia. Land som India og Kina har kunnet utnytte sanksjonene Vesten har ilagt Russland og kjøpe det sorte gullet på billigsalg.

Russland eksporterer og tjener fortsatt penger på oljen sin. Det skal Vesten være glade for, mener råvareanalytikeren Ole Hvalbye i SEB Markets.

– Ville gjort alt verre

Råvareanalytiker Ole Hvalbye. Foto: SEB
Råvareanalytiker Ole Hvalbye. Foto: SEB

– Den vestlige verden, og det globale oljemarkedet totalt sett, er ikke tjent med full stans av russisk olje. Fra et vestlig perspektiv er man egentlig tjent med at russisk olje flyter mer eller mindre normalt, sier Hvalbye til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplyser at markedet og den globale økonomien ville reagert med kaos om den russiske oljen hadde forsvunnet fra markedet.

– Hvis man stopper å tilføre verden russisk olje vil det ha enorme innvirkninger på olje og energipriser, noe man vil helst være foruten i en global økonomi som allerede er tynget av høy inflasjon. Dette ville gjort vondt verre for blant annet vestlige økonomier. Det er vi som hadde sittet igjen med regningen, sier han.

Volumer og priser

Analytikeren mener bevissthet rundt dette blant vestlige makter tillater videre russisk aktivitet på oljemarkedet slik den er nå. Han forklarer at det er i Vestens interesse at volumene Russland selger forblir høye. Det er viktig for land som for eksempel USA å holde prisene på fornuftige nivåer sett fra både produsenter og konsumenters perspektiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I en global sammenheng er man tjent med at Russland fortsetter å levere så mye olje som mulig ut til markedet, men til en så lav pris som mulig. Sanksjonene skal bidra til dette, sier Hvalbye, som påpeker at pristaket skal «i teorien» bidra til å redusere inntektene til Kreml med håp om redusert finansiering av krigen i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skulle man stoppet alle russiske volumer inn til markedet hadde det blitt dramatisk, og oljeprisene hadde gått rett i taket. Det er det ingen som ønsker seg.

Se video: Latterliggjør Putin

Kina og India

I romjula opplyste den russiske visestatsministeren Aleksandr Novak 90 prosent av Russlands oljeeksport går til Kina og India, ifølge NTB.

50 prosent gikk til Kina, og 40 prosent til India. Ifølge ministeren har oljeeksporten til Europa falt til 4–5 prosent. Tidligere lå andelen på 40–45 prosent. Vestlige sanksjoner pekes ut som årsak.

På tampen av fjoråret spådde flere eksperter overfor Reuters at den russiske oljeutvinningen kommer til å holde seg stabil i 2024.