Bønder blokkerer tyske veier

Bønder i traktorer blokkerte en påkjørsel til motorveien A3 i Neustadt i Rheinland-Pfalz mandag morgen. Foto: Thomas Frey / DPA / AP / NTB
Bønder i traktorer blokkerte en påkjørsel til motorveien A3 i Neustadt i Rheinland-Pfalz mandag morgen. Foto: Thomas Frey / DPA / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke tyske veier ble mandag sperret av bønder som protesterer mot endringer i landbrukspolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre traktorer blokkerte påkjøringsfelt til motorveier i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Lignende aksjoner ble gjennomført også i flere andre delstater.

I Berlin samlet det seg traktorer ved Brandenburger Tor allerede søndag kveld.

Traktor-aksjonene er startskuddet for en uke med protester og streiker i Tyskland. Togførere varsler at de vil streike i tre dager.

Næringsminister og visestatsminister Robert Habeck advarer om at bondeprotesten kan bli utnyttet av ekstremistgrupper. I en videouttalelse sier han at nye ekstreme grupper oppstår og at det sirkulerer oppfordringer med «kupp-fantasier».

Bøndene protesterer mot kutt i landbrukssubsidier. Det største konflikttemaet er avgiftene på diesel brukt i landbruket.

Regjeringen har allerede droppet noen av de planlagte kuttene, men landbruksorganisasjonen DBV mener alle endringene må skrotes.

– De fratar landbruket dets framtidige levedyktighet, sa DBV-leder Joachim Rukwied i et radiointervju mandag morgen.

Han hevdet at forsyningene av tyskprodusert mat av høy kvalitet står på spill.