Volodymyr Zelenskyj møter harde anklager om ukrainsk mobilisering: – Bolsjevikisk taktikk

En nylig meningsmålinge viser at Zelenskyjs popularitet er dalende.
En nylig meningsmålinge viser at Zelenskyjs popularitet er dalende.  Foto: Anatolii Stepanov / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er i hardt vær for å ha å angivelig forsøkt å fjerne seg fra ansvaret for landets planer om å innkalle flere soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sent på julaften ble teksten til et lovforslag om mobilisering, som blant annet inneholder en bestemmelse om å senke vernepliktsalderen fra 27 til 25 år, lagt ut på nettstedet til det ukrainske parlamentet.

Loven ble angivelig lagt frem med navnene til statsminister Denys Shmyhal og forsvarsminister Rustem Umerov, mens Ukrainas president Volodomyr Zelenskyjs navn glimret med sitt fravær.

Dette har fått reaksjoner, skriver Newsweek.

Et ukrainsk parlamentsmedlem skal ha antydet i et intervju med Radio Free Europe/Radio Liberty at Zelenskyjs regjering hadde tatt i bruk en «bolsjevikisk taktikk» ved å legge frem lovforslaget i julen, slik at «ingen skulle legge merke til det».

Se video: – Verste luftangrepet siden krigen startet

Under en pressekonferanse 19. desember hadde nemlig Zelenskyj uttrykt tilbakeholdenhet da han kunngjorde at det ukrainske militæret foreslo å innkalle så mange som 500.000 nye soldater for å bistå i den pågående krigføringen mot Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg trenger flere argumenter for å støtte dette tiltaket. For det første er det et spørsmål om mennesker, for det andre er det et spørsmål om rettferdighet, det er et spørsmål om forsvarsevne, og det er et spørsmål om økonomi, sa Zelenskyj ifølge Newsweek.

I en TV-sendt tale 26. desember sa Volodymyr Zelenskyj at han «venter på den endelige lovteksten».

Han distanserte seg tilsynelatende fra forslaget ved å hevde at det «bare er riktig at militæret, sammen med parlamentsmedlemmene, tar stilling til grunnlaget» for lovforslaget.