Russland ber land levere tilbake eksporterte våpen: Sletter gjeld

Russian President Vladimir Putin attends an official welcoming ceremony in Astana, Kazakhstan November 9, 2023. REUTERS/Turar Kazangapov
Russian President Vladimir Putin attends an official welcoming ceremony in Astana, Kazakhstan November 9, 2023. REUTERS/Turar Kazangapov Foto: Turar Kazangapov / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakistan, Egypt, Brasil og Belarus er blant landene som russisk våpenindustri har levert våpen til. Nå ber Russland om at våpnene leveres tilbake snarest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken til den russiske helomvendingen skal være prekær mangel på våpen og reservedeler som følge av den fullskala krigen mot Ukraina.

Les alt om krigen i Ukraina!

Får hjelp fra Iran og Nord-Korea

Ifølge Oryx, som registrerer militære tap som kan dokumenteres ut fra bilder og video, har Russland mistet enorme mengder militært utstyr i den snart 21 måneder lange krigen.

Tapene inkluderer tusenvis av pansrede kjøretøy. I tillegg har titalls millioner med artilleriammunisjon blitt svidd av på slagmarken.

For å kompensere for dette enorme forbruket og tap av militært materiell, har Vladimir Putin bedt Kina, Nord-Korea og Iran om hjelp. De to sistnevnte landene har allerede bidratt med droner og artilleriammunisjon.

Informerte ikke USA

Ifølge Wall Street Journal skal Russland ha lovet Egypt ettergivelse av gjeld, samt tilbud om hvete og tjenester fra russiske militærrådgivere, i bytte for det returnerte utstyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egypt skal ha respondert positivt på forespørselen. Avtalen skal ha blitt gjennomført uten å informere USA.

«Disse samtalene var en del av et større russisk fremstøt for å søke om hjelp fra sine mangeårige våpenkunder som i flere tiår kjøpte russiske fly, missiler og luftforsvarssystemer, noe som gjorde Moskva til verdens nest største våpeneksportør,» uttaler en av kildene til avisen.

Video: Russisk skip på Krim-halvøya ødelagt

«Russland prøver å ta initiativet på slagmarken»

Kilder opplyser at russiske tjenestemenn skal ha besøkt Kairo i april, skriver Ukrainska Pravda. Da ba de Egypts president Abdel Fattah El-Sisi om å returnere mer enn hundre motorer fra russiske helikoptre, som Kreml-regimet er i desperat behov for til å kunne fortsette krigen mot Ukraina med høy intensitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpen-returen skal ha blitt forsøkt hemmeligholdt, men brettes nå ut for offentligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Wall Street Journal kommer våpen-returen som et resultat av at russiske styrker presses tilbake av Ukrainas styrker i øst og sør i landet.

«Mens den offensiven nå avtar, prøver Russland å ta initiativet på nytt på slagmarken, selv om det er uklart om de nye forsyningene vil gi Moskva ressursene det trenger for å trappe opp angrepene», oppsummerer avisen.

Enorme tap

Ifølge den ukrainske generalstaben har Russland mistet 308.720 soldater siden invasjon startet natt til 24. februar 2022, melder Kyiv Independent.

I tillegg har Russland mistet 5316 stridsvogner, 10.014 pansrede kampkjøretøy, 9853 kjøretøy og drivstofftanker, 7475 artillerisystemer, 875 rakettsystem, 577 luftvernsystem, 322 fly, 324 helikoptre, flere skip og en ubåt.

Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder, men anslag fra vestlig etterretning tyder på at Russland trolig har mistet titusenvis av soldater, i tillegg til mange sårede.

Nettstedet Mediazonas har publisert en liste over om lag 35.000 navn på døde russiske soldater. Det anslås at Russland har mistet tilsammen 225.000 soldater. Tallet inkluderer drepte, sårede og savnede soldater siden krigen startet.