Ukrainsk spesialstyrke jakter på høytstående russiske offiserer

En snikskytter fra den ukrainske hæren fotografert nær Bakhmut 2. mai 2023. (AP Photo/Libkos)
En snikskytter fra den ukrainske hæren fotografert nær Bakhmut 2. mai 2023. (AP Photo/Libkos) Foto: Libkos / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 15 russiske generaler skal ha mistet livet siden krigen startet. Flere av disse skal være tatt ut av ukrainske dødsskvadroner som jakter på nøkkelpersonell i den russiske hæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreml-ledelsen har bekreftet seks av dødsfallene blant sine generaler, de fleste av disse skal ha mistet livet nær frontlinjene.

Les alt om krigen i Ukraina

Ifølge The Times skal den ukrainske spesialstyrken «Shaman Battalion» stå bak mange angrep mot høytstående russere i det russiske forsvaret.

Angrep flybase med strategiske bombefly

Oppdragene regnes som topphemmelige. I løpet av krigen har styrken blitt sendt på risikofylte oppdrag bak fiendens linjer, ofte langt inne på russisk territorium

Bataljonen er underlagt den ukrainske militære etterretningstjenesten, HUR, som blant annet er pekt ut som ansvarlig for angrepet på den russiske flybasen Engels i Russland, som ligger om lag femti mil fra den ukrainske grensen. I angrepet ble flere strategiske bombefly skadet.

Video: Eksplosjon i Moskva: Vet ikke hvem som står bak

– Russere elsker penger og hater generalene sine

– Oppdragene våre blir større og større. Noen ganger synes vi nesten det er skummelt, for stort for oss, men vi gjør det likevel, sier en av bataljonens soldater til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 30 år gamle spesialsoldaten forteller at de har fått flere oppdrag om å «eliminere» russiske generaler.

– Russere elsker penger og hater generalene sine, så vi kan få mye nyttig informasjon fra folk med innsikt, forteller han om hvordan de får tilgang til offiserens bevegelser og oppholdssteder.

– Målet er å vise russiske militærsjefer at de ikke er trygge

Ifølge spesialsoldaten som The Times har snakket skal Sjaman-bataljonen ha gjennomført minst ti vellykkede operasjoner bare i løpet av det siste halvåret.

– Målet er å vise russiske militærsjefer at de ikke er trygge, sier SVTs utenriksreporter Bert Sundström. Samtidig advarer han mot propaganda på begge sider.

– De har nok hatt en viss suksess, men mye av det er nok overdrivelser. I denne krigen er desinformasjon og rykteutveksling svært viktige komponenter. Du vil alltid overdrive dine egne suksesser, sier Sundström.