Wagner-sjef Prigozjin advarer: – Ødelegger den russiske staten

20. september, 2010: Forretningsmannen Jevgenij Prigozjin viser den russiske statsministeren Vladimir Putin sin skolelunsjfabrikk utenfor St. Petersburg. Siden den gang har «Putins kokk» etablert sin egen private leiesoldathær. Titusenvis av soldatene er døde i krigen mot Ukraina.
20. september, 2010: Forretningsmannen Jevgenij Prigozjin viser den russiske statsministeren Vladimir Putin sin skolelunsjfabrikk utenfor St. Petersburg. Siden den gang har «Putins kokk» etablert sin egen private leiesoldathær. Titusenvis av soldatene er døde i krigen mot Ukraina. Foto: Alexey Druzhinin / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det russiske regimet er under kryssild fra paramilitære styrker, Wagner-Gruppen, tsjetsjenske styrker og den ukrainske hæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at den private leiesoldathæren varslet retrett fra Bakhmut, har spenningene mellom Wagner og Kreml blitt enda tydeligere.

I helgen la pressetjenesten til Jevgenij Prigozjin ut meldinger hvor han gikk kraftig i rette med russiske myndigheter etter det Wagner-lederen oppfatter som et forsøk på å sette tsjetsjenske styrker opp mot sin egen leiehær.

Les alt om krigen i Ukraina her!

– Kreml-fraksjonene ødelegger staten ved å prøve å så splid mellom oss og tsjetsjenske krigere. Farlig spill har blitt vanlig i Kreml-tårnene. De ødelegger rett og slett den russiske staten, tordner Prigozjin, ifølge Reuters.

– Pandoras boks er allerede åpen

Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu og generalstabens sjef Valery Gerasimov. Foto: Scanpix
Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu og generalstabens sjef Valery Gerasimov. Foto: Scanpix

Wagner-lederen har flere ganger latt sin vrede gå utover Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu og generalstabens sjef Valery Gerasimov. Han beskriver ledelsen i det russiske forsvarsdepartementet som kaotisk og handlingslammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jevgenij Prigozjin sammenligner situasjonen med myten om «Pandoras eske», og sier den allerede er åpnet, men ikke av ham selv.

I den greske myten trosser hovedpersonen Pandora advarselen fra Prometheus om ikke å motta noen gave fra Zeus. Da krukken ble åpnet ble all verdens ulykker sluppet ut før Pandora igjen fikk satt lokket på.

– Pandoras boks er allerede åpen. Det er ikke vi som åpnet den, sier Prigozjin.

Hevder russerne minela Wagner-Gruppens fluktrute

Han har samtidig advart om at Wagner-Gruppen vil gå seirende ut av en åpen konfrontasjon med styrkene til den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen kom Wagner-sjefen med oppsiktsvekkende anklager mot det russiske forsvarsdepartementet. Da leiesoldatene skulle trekke seg ut av Bakhmut, opplevde de at deres eneste fluktvei var forsøkt sabotert.

– Like før vi forlot Bakhmut oppdaget vi mistenkelige aktiviteter langs utgangsrutene våre. Vi fant flere steder med dusinvis av eksplosive enheter, hundrevis av antitankminer, og tonnevis av plasteksplosiver. Det var ikke nødvendig å utplassere disse for å holde fiendtlige styrker tilbake, de var alle bak frontlinjene. Vi kan derfor anta at disse eksplosivene var bestemt til Wagner-Gruppen, fastslår Jevgenij Prigozjin, ifølge Ukrainska Pravda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan koste ham alt

Han har også kritisert Kreml for håndteringen av angrep inne på russisk territorium, både i Moskva og Belgorod, og tilbudt seg å gjøre jobben som han mener regulære russiske styrker ikke klarer.

– Kom dere ut av kontorene hvor dere er plassert for å forsvare landet. Hvorfor i helvete tillater dere at disse dronene flyr inn i Moskva, raser Prigozjin på Telegram.

Spørsmålet er hvor lenge Putin vil tolerere den voldsomme kritikken mot sine egne generaler. Russland-forsker Iver B. Neumann er blant dem som mener varsellampene blinker rødt.

– Jeg tror Prigozjin lever veldig farlig nå. Det har tidligere passet Putin å ha en slik rabiat nasjonalist rundt seg, men Prigozjin går nå så langt at spørsmålet er om det er gunstig for ham å ha en slik «sprellemann» i omløp. Ordlyden hans blir stadig krassere. Det kan koste ham alt, sier Neumann til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mytteriet vil komme raskt og radikalt

Igor Girkin. (AP Photo/Dmitry Lovetsky, File)
Igor Girkin. (AP Photo/Dmitry Lovetsky, File)

Han beskriver Prigozjin takikk som «et jævla farlig spill», og at Putin nå står overfor et stort dilemma:

– Prigozjin går nå så langt at det kan framstå som en utfordring for Putin. Han vil bli Russlands nye leder, men det kan ende med at han blir tatt av dage. Jeg tror han vil bli tatt ut på en aller annen måte, men vi får se, sier Neumann.

Den profilerte militærbloggeren Igor Girkin hevder at Prigozjin planlegger et kupp mot den russiske regjeringen, og at han derfor bør arresteres og settes ut av spill.

– Faren for et truende kupp er klar. Dersom Prigozjin forblir lederen av Wagner, vil mytteriet komme raskt og radikalt. Prigozjins uttalelser er en provokasjon av en åpen krig mellom enheter som tidligere kjempet på samme side av fronten. Prigozjin må arresteres umiddelbart for dette og stilles for retten av militærdomstol, oppforderer Girkin på en video, skriver Newsweek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Putin står i gjeld til Prigozjin

I en analyse på CNN forklarer USA-general Mark Kimmitt hvorfor Putin ikke har kvittet seg med Jevgenij Prigozjin.

– Jeg tror vi må helt tilbake til Sovjetunionens fall, og tiden mellom Jeltsin og Putin. I løpet av den perioden var det vill vest-tilstander. Oligarker vokste frem, og de prøvde å privatisere den russiske industrien. Prigozjin var en dem som profitterte enormt på dette, og som har beholdt det gjensidige forholdet til Putin. I dag står Putin i gjeld til Prigozjin. På mange måter ligner han på Trump. Han er veldig fiendtlig, høylytt og snakker direkte til folket. Jeg tror Putin får mye ut av Prigozjin. Leiehæren hans gjør det mye bedre enn den russiske hæren. Samtidig ser han Prigozjin som en potensiell politisk motkandidat i fremtiden. Ifølge et gammelt ordtak skal du holde deg nær dine venner, men enda nærmere dine fiender, illustrerer Kimmitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har mistet 20.000 soldater i Bakhmut

Ifølge britisk etterretning har omtrent halvparten av de løslatte fangene, som Wagner har utplassert til Ukraina , enten blitt såret eller drept, meldte BBC i slutten av mars.

Ifølge The Moscow Times skal Wagner-Gruppen ha mistet mer enn 20.000 soldater i de voldsomme kampene om Bakhmut.

Etter hvert som Prigozjins forhold til det russiske forsvarsdepartementet har blitt stadig verre, får han ikke lenger lov til å rekruttere innsatte i russiske fengsler.

Video: Ukraina: Bakholdsangrep på russisk båt