Slakter russisk elitegruppe: – Nok et tegn på desperasjon

Britisk etterretning hevder de russiske enhetene trolig består av minst en skvadron av Su-24 Fencer jagerfly og Su-34 Fullback jagerbomber, i tillegg til en skvadron med angrepshelikoptre.
Britisk etterretning hevder de russiske enhetene trolig består av minst en skvadron av Su-24 Fencer jagerfly og Su-34 Fullback jagerbomber, i tillegg til en skvadron med angrepshelikoptre. Foto: AFP / Ria Novosti / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Luftens Wagner-gruppe» er et tydelig tegn på desperasjon, sier tidligere britisk etterretningsagent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag meldte det britiske forsvarsdepartementet at Russland etablerer elitegruppen «Shtorm» til å operere i luftrommet over Ukraina.

Philip Ingram er en tidligere britisk etterretningsagent. Til Newsweek sier han at han er skeptisk til hvor effektiv den nye russiske elitegruppen kommer til å bli.

– Jeg ser på dette grepet fra Russland som nok et tegn på desperasjon. Russland burde, bare basert på tall, være overlegne i lufta. Det faktum at de ikke har lyktes bedre med disse operasjonene, sier mye om den faktiske tilstanden til russernes luftstyrker, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet).

Video: Wagner-sjefen raser mot Moskva: – De jævlene kan dra til helvete!

«Luftens Wagner»-gruppe

I sin daglige oppdatering henviser britene til russiske rapporter som antyder at det russiske forsvarsdepartementet ønsker å tiltrekke seg «de mest kompetente og motiverte pilotene» ved å love høye lønninger og incentiver og i tillegg åpne for å rekruttere pensjonerte flygere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du lese alt om Ukraina-krigen!

Ingram sammenlikner den nye luftstyrken med leiesoldatgruppen Wagner, som har vært svært aktiv i Ukraina, og spesielt Bakhmut.

– Å opprette en «luftens Wagner-gruppe» er et tydelig tegn på desperasjon og store mangler på erfarne og dyktige piloter. Å bringe tilbake pensjonerte piloter vil ikke hjelpe. De har ikke nok oppdatert kunnskap og erfaring til å håndtere Ukrainas sofistikerte luftforsvar, sier Ingram.

Vil utføre bakkeoperasjoner

Blant flyene den nye enheten skal operere er jagerflyet Su-24, som av Nato har fått kallenavnet «Fencer». Foto: AP
Blant flyene den nye enheten skal operere er jagerflyet Su-24, som av Nato har fått kallenavnet «Fencer». Foto: AP

Ifølge britene skal de russiske enhetene trolig bestå av minst en skvadron av Su-24 Fencer jagerfly og Su-34 Fullback jagerbomber, i tillegg til en skvadron med angrepshelikoptre.

Kombinasjonen tilsier ifølge britene at gruppen primært vil utføre bakkeoperasjoner.

Etableringen tyder ifølge britisk etterretning på at Russland mener sine regulære luftvåpen-skvadroner har «alvorlig underprestert i kjernefunksjonene», spesielt når det kommer til luftangrep mot de ukrainske frontlinjene.