Tidligere FSB-topp: – Putin er fryktelig redd og vet at han er i trøbbel

Vladimir Putin hadde ikke sett for seg å fortsatt stå fast i krigen i Ukraina ett år etter invasjonen startet, ifølge tidligere FSB-topp.
Vladimir Putin hadde ikke sett for seg å fortsatt stå fast i krigen i Ukraina ett år etter invasjonen startet, ifølge tidligere FSB-topp. Foto: Sergei Guneyev / AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjonert FSB-general hevder overfor britiske medier at den russiske presidenten er under et voldsomt press ett år etter at han gikk til krig mot nabolandet Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Putin har virkelig feilberegnet hvor resolutt Vesten har stått opp mot ham og innså ikke inkompetansen til sin egen hær. Det hevder den pensjonerte FSB-generalen Jevgenij Savostjanov overfor Daily Mail.

– Putin er nå fryktelig redd. Han forstår at han er i trøbbel, sier Savostjanov.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Savostjanov mener den russiske presidenten har seg selv å takke for situasjonen landet sitter i ett år etter invasjonen.

– Han levde lykkelig med alt i sine egne hender, men han dro og ødela alt. Nå er han i en så utsatt psykologisk tilstand at han klamrer seg til enhver mulighet for seier, sier han.

Savostjanov, som var leder for den statlige russiske sikkerhets- og etterretningsorganisasjonen FSBs Moskva-avdeling før Putin kom til makten i år 2000, mener den russiske presidenten frykter vreden fra de som har «mistet alt» som følge av krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Putin langer ut mot Vesten i ny tale: – De har startet krigen

Mener russerne blir den store taperen

Fredag var det ett år siden invasjonen av Ukraina. Putin påsto at målet var å «avmilitarisere og avnazifisere» landet.

Ukrainske styrker hindret en rask russiske seier, og det Russland kaller en militær spesialoperasjon er blitt en langsom skyttergravskrig øst og sør i Ukraina. Ingen av sidene viser tegn til å gi opp, og det er små utsikter til en snarlig slutt på konflikten.

Savostjanov mener det er russiske folket blir den store taperen av krigen.

– De vil leve under svært dårlige forhold uansett, det er uunngåelig.

Redusert til «leder over den tredje verden»

Han mener Russlands rolle i verden blir stadig forverret og at den nå har blitt redusert til en slags «leder over den tredje verden», men at den støtten kun vil vare så lenge det følger pengestøtte.

Den siste tiden har Russlands utenriksminister Sergej Lavrov beøkt en rekke afrikanske land i det som framstår som en sjarmoffensiv for å skaffe seg nye alliansepartnere.

Savostjanov hevder tiden vil komme da Russland vil oppleve tomme hyller, mangel på varer, utarmede mennesker og teknologisk tilbakegang på alle områder.