Medier: Viktor Orban mener Ukraina bør gi opp kampen mot Russland

Ungarns statsminister Viktor Orban.
Ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: Marton Monus / Reuters / NTB

Ungarns statsminister Viktor Orban er sikker på at Russland kommer til å seire i Ukraina, skriver Politico.

Samtidig som flere vestlige land har besluttet å forsyne Ukraina med stridsvogner skal Ungarns statsminister Viktor Orban ha uttalt at «tiden er på russernes side» og at president Vladimir Putin og hans Russland vil seire på den ukrainske slagmarken.

Videre skal statsministeren ha stilt spørsmål ved Ukrainas levedyktighet som suveren stat, og oppfordret Ukraina til å gi opp kampen mot Russland.

Det opplyser det amerikanske mediet Politico som skriver at Orban skal ha kommet med uttalelsene for noen dager siden.

Ukraina reagerer

Ukrainske myndigheter reagerer på uttalelsene og har gjort det klart overfor Ungarns Ukraina-ambassadør Istvan Ijdjarto at slike uttalelser er uakseptable.

– Det ble understreket for den ungarske diplomaten at den anti-ukrainske retorikken, som har blitt hørt fra den ungarske ledelsen i lang tid, er absolutt uakseptabel og forårsaker alvorlig skade på ukrainsk-ungarske forhold, sier det ukrainske departementet i en uttalelse, ifølge TV 2.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

Venter russisk offensiv

Tidligere denne uken uttalte lederen for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd, Oleksij Danilov, at landet forbereder seg på en russisk storoffensiv.

– De samler alt de har, øver og trener. Vi utelukker ingen scenarioer, sa han til Sky News.

Ifølge Danilov forbereder Ukraina seg på en kraftig opptrapping av krigen, som kanskje kan komme allerede i løpet av de nærmeste ukene.

I tillegg til å oppfordre vestlige allierte om å fortsette å sende våpen til Ukraina, ba han også om kampfly.