Russlands regjeringsparti:Ber medlemmene sammenligne Ukraina-krigen med slaget om Stalingrad

Russiske soldater foran andre verdenskrigs monumentet i byen Volgograd, tidligere Stalingrad.
Russiske soldater foran andre verdenskrigs monumentet i byen Volgograd, tidligere Stalingrad. Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer frem i et internt notat sendt til medlemmene av regjeringspartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På torsdag, 2. februar, er det 80 år siden den sovjetiske hæren presset nazistene tilbake fra den russiske byen Stalingrad. Tapet var starten på Nazi-Tysklands nederlag i andre verdenskrig.

Torsdag er det ventet at den 80 år gamle seieren skal markeres i Russland. I den forbindelse har regjeringspartiet Forent Russland sendt ut en oppfordring til sine medlemmer i den russiske Statsdumaen.

– Dagens hendelser vil få de samme konsekvensene

Ifølge The Moscow Times, som siterer et internt notat den russiske næringslivsavisen Kommersant har fått tak i, oppfordrer partiet medlemmene sine til å sammenligne krigen i Ukraina med slaget om Stalingrad.

– Som slaget om Stalingrad for 80 år siden, er krigen i Ukraina grensen vi ikke kan trekke oss tilbake fra, står det i oppfordringen fra partiet.

Forent Russland viser også til separistkrigen som har foregått Øst-Ukraina siden Russland i 2014 ulovlig annekterte Krim-halvøya, når de skriver «Stalingrad ble forsvart i åtte måneder, Donbas i åtte år».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens hendelser vil bety det samme, og få de samme konsekvensene for Russland som under den store patriotiske krigen (andre verdenskrig, journ.anm): fienden vil løpe og vi vil starte vår vei mot seier.

Putin ventes å komme

I anledning 80 års jubileet har byen som nå heter Volgograd, byttet ut skiltene ved bygrensene fra «Volgograd» til «Stalingrad».

Det er ventet at Russlands president Vladimir Putin skal besøke byen i forbindelse med markeringen.

Kampene om Stalingrad krevde opptil 2 millioner menneskeliv i løpet av 200 dager med kamper fra juli 1942 til februar 1943.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Arkivfoto. Sovjetiske soldater tar stilling under slaget ved Stalingrad. Foto: TASS / AFP / NTB
Arkivfoto. Sovjetiske soldater tar stilling under slaget ved Stalingrad. Foto: TASS / AFP / NTB

Den sovjetiske lederen Josef Stalin, som den sør-russiske byen ble oppkalt etter i nesten fire tiår, ga sine soldater strenge ordrer om å «ikke gå et eneste skritt tilbake», med fare for å bli skutt hvis de ga seg.