Ny meningsmåling: Motstanden mot krigen øker i Russland

Skal man tro en ny meningsmåling gjennomført av uavhengige russiske meningsmålingsbyråer øker motstanden mot president Vladimir Putins krig i Russland.
Skal man tro en ny meningsmåling gjennomført av uavhengige russiske meningsmålingsbyråer øker motstanden mot president Vladimir Putins krig i Russland. Foto: Aleksej Drusjinin / Sputnik / Kreml Pool Photo via AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nye meningsmålinger skal støtten til Putins krig i Ukraina ha sunket drastisk i den russiske befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en ny undersøkelse, gjennomført av de uavhengige meningsmålingsbyråene Russian Field og Chronicles, og gjengitt av Newsweek, viser at motstanden mot krigen er på sitt høyeste i Russland.

Like etter at Russlands president Vladimir Putin annonserte delvis mobilisering av militære reservister 21. september, spurte byråene 1000 innbyggere om deres holdninger til krigen. En uke senere spurte de ytterligere 800.

Resultatene viser at støtten til krigen fortsetter å falle i Russland, og har nådd «et historisk minimum».

Sår tvil om de spurte tør å si sannheten

I meningsmålingen står det at den erklærte støtten til krigen var på ca. 51 prosent, sammenlignet med 55 prosent i juli og hele 66 prosent i april.

Les alt om Ukraina-krigen her!

Newsweek sår imidlertid tvil om støtten faktisk er så høy som 51 prosent. Ifølge Chronicles har tidligere studier vist at mange i Russland var motvillige til å dele sine meninger om krigen av frykt for sin egen sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som ifølge Kreml sprer løgner om krigen, eller i det hele tatt kaller det noe annet enn en «militær spesialoperasjon», risikerer opptil 15 års fengsel.

Skiller seg fra andre

Denne undersøkelsen skiller seg fra andre meningsmålinger utført av det Kreml-vennlige Det allrussiske senteret for opinionsundersøkelser. Ifølge det uavhengige russiske nyhetsmediet Meduza, skal deres undersøkelser vise at mellom 70 og 80 prosent av russerne støtter krigen.

Også det uavhengige Levada-senteret har gjennomført undersøkelser i oktober som viste at 73 prosent av russerne støtter krigen.