Russisk eks-diplomat ut mot Vladimir Putin: – En fasciststat

Den russiske eks-diplomaten Boris Bondarev konkluderer med at Vladimir Putin har lagt en fascistisk hånd over Russland.
Den russiske eks-diplomaten Boris Bondarev konkluderer med at Vladimir Putin har lagt en fascistisk hånd over Russland.  Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske eks-diplomaten Boris Bondarev advarer post-sovjetstat og retter krass kritikk mot sin tidligere sjef Vladimir Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis Russland ikke blir bekjempet i Ukraina, vil landet trolig gå til angrep på andre tidligere sovjetstater, hevder den russiske eks-diplomaten Boris Bondarev. Det skriver Business Insider.

Bondarev bemerket seg da han som en av Russlands topper i FN-systemet hoppet av i mai som følge av Russlands invasjon av Ukraina. I kjølvannet av avhoppet har han flere ganger rettet krass kritikk mot sin tidligere sjef Vladimir Putin, som han mener har blitt en fascistisk hersker over verdens største land målt i areal.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

– En fasciststat

– Krigen viser at Russland ikke lenger bare er diktatorisk og aggressivt. Det har blitt en fasciststat , skriver Bondarev i en kronikk publisert i Foreign Affairs.

Bondarev peker på to fenomener i Russland han mener ubestridelig tyder på at Russland under Putins ledelse har blitt en fasciststat: En nasjonal følelse av offerskap og et spill på hjemmebane som appellerer til nostalgi etter det som var et russisk imperium, altså Sovjetunionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å rettferdiggjøre sitt styre, ønsker Putin den store seieren han lovet og tror han kan oppnå, skriver Bondarev.

Advarer eks-sovjet

Hvis Putin klarer å oppnå den storstilte seieren han har lovet resten av Russland, står også andre tidligere sovjetstater i fare for russisk krigføring lik den i Ukraina, hevder Bondarev.

– Hvis Putin vinner vil han sannsynligvis angripe en annen post-sovjetisk stat, som Moldova, hvor Moskva allerede støtter opp som en utbryterregion, skriver han og peker på den moldovske regionen Transnistria.

Transnistria, og dermed Moldova, grenser til Ukraina i Ukrainas sørvestlige hjørne.