Religiøs konflikt utløste massakre på mobiliserte russere: Kalte Allah «feiging»

Rekrutter fra den russiske hæren under en militærtrening på et skytefelt i Donetsk Folkerepublikk kontrollert av Russland-støttede separatister, øst i Ukraina, i oktober. 4, 2022. Ifølge den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu har militæret rekruttert over 200.000 reservister som en del av en delvis mobilisering.
Rekrutter fra den russiske hæren under en militærtrening på et skytefelt i Donetsk Folkerepublikk kontrollert av Russland-støttede separatister, øst i Ukraina, i oktober. 4, 2022. Ifølge den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu har militæret rekruttert over 200.000 reservister som en del av en delvis mobilisering. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mennene som drepte 29 medsoldater og såret minst 15 på en militærbase i Belgorod fikk nok da en russisk kommandant kalte Allah for «en feiging».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Massakren fant sted på grensen til Ukraina lørdag 15. oktober.

Det var to utlendinger, som hadde vervet seg frivillig til den russiske hæren etter at Putin ga ordre om delvis mobilisering, som gikk amok under skytetrening.

Nå kommer det fram nye opplysninger som kaster lys over hvorfor skuddene falt.

Ifølge den uavhengige russiske nettavisen Meduza skal det ha vært en religiøs provokasjon rett forut for skytingen.

Tre tadsjikere fikk nok da den russiske sjefen i mobiliseringstroppen omtalte muslimenes gud som «en feiging».

Ville signere opprop: «Invasjonen av Ukraina er ikke vår krig»

De tre rekruttene hadde i forkant gitt uttrykk for at de ønsket å ønsket å droppe ut fra mobiliseringen. Soldatene ville signere et dokument som erklærte at invasjonen av Ukraina «ikke var deres krig».

Under morgenoppstillingen i brakkegården skal en av de russiske kommandantene, omtalt som Andrej Lapin, ha kommet med følgende uttalelse til de nye rekruttene:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en hellig krig. Allah er en feiging hvis han ikke lar deg kjempe for landet du har sverget en ed til.

Uttalelsen skal ha opprørt flere av de tilstedeværende soldatene, inkludert offiserer med muslimske røtter i underrepublikkene Basjkiria og Tatarstan. Det skal også ha oppstått uro mellom muslimske og kristne soldater, før det roet seg.

Ba alle muslimer gå til siden

En og en halv time senere samlet soldatene seg ved skytefeltet. Her skal tre tadsjikiske kontraktssoldater ha hevet våpnene og bedt alle muslimer om å gå til side. Deretter skjøt de og drepte kommandør Lapin og alle de andre rekruttene som var rundt.

Til sammen 29 personer skal ha blitt drept, skriver Meduza. Dette tallet er dobbelt så høyt som de offisielle tallene fra russiske myndigheter.

En fenrik som var i nærheten da skuddene falt skal ha drept to av gjerningsmennene. Den tredje ble skadet, men klarte å komme seg unna.

Russiske myndigheter har omtalt massakren som en terrorhandling.